Suomi ensimmäistä kertaa mukana padelin MM-turnauksessa

Kuva ja teksti: Veera Nurmi

Suomen naisten maajoukkue saavutti kesällä pelatuissa karsinnoissa paikkansa padelin MM-kisojen lopputurnaukseen Paraguayihin, joka pelattiin 28.10.-3.11. Asuncionissa, Paraguayssa. Pitkän pohdinnan ja kovan työn jälkeen joukkue pääsi kuin pääsikin matkaan ja suuntasi Paraguayn pääkaupunkiin Asuncioniin lokakuun lopussa.

Naisten maajoukkueen muodostivat tänä vuonna Inka Kuusniemi, Veera Nurmi, Maarit Luoma, Minna Torkki, Marsa Laukkoski, Kati Saariniemi ja meidän Mallorcan vahvistus Patricia Miro Bussman. Lisäksi joukkueen valmentajaksi mukaan lähti Mateo Palmer Mas ja huoltajaksi Pablo Juan Juan. Onneksemme joukkueeseen mahtui useampia espanjankielen taitavia henkilöitä, joten käytännönasioiden hoitaminen helpottui paikan päällä hieman.

Kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Paraguayissa, joten kaikki jännityksellä odotimme mitä tuleman pitää. Lentomatka oli pitkä ja raskas, mutta onneksi kaikki pääsivät ajallaan perille ilman sen suurempia kommelluksia.

Pelit ja viikon

Kisat pelattiin niin, että kaikki 16 osallistuvaa maata arvottiin neljään 4 joukkueen alkulohkoon. Suomen lohkoon arpa heitti Portugalin, Brasilian ja isäntämaan Paraguayn. Kovia maita oli siis heti kättelyssä vastassa! Lisäksi maanantaina alkoi myös parikisa, jossa kaikille suomalaisille tuli seinä vastaan jo ensimmäisissä otteluissa mm. meksikolaisia ja portugalilaisia vastaan.

Suomi aloitti kisaurakkansa Brasiliaa vastaan maanantaina. Brassit olivat vahvoja ja hyvästä taistelusta huolimatta tappio tuli 0-3. Tiistaina vuorossa oli sitäkin kovempi Portugalin joukkue, jolle Suomi taipui myös 0-3. Keskiviikkona isäntämaata Paraguayta vastaan pystyimme jo taistelemaan ja antamaan hieman vastusta, kun Patricia ja Veera taipuivat tiukassa kolmen erän ottelussa 6-4,6-7,4-6. Tappio tuli kuitenkin 0-3.

Alkulohkojen jälkeen lohkon kaksi viimeistä jatkoivat alakaavioon ja lohkon kaksi parasta yläkaavioon. Suomen paikka oli siis alakaaviossa ja vastaan asettui Hollannin joukkue. Hollannissa padel on noussut hurjaa vauhtia viime vuosien aikana ja hyvää tulosta ovat saaneet aikaan, kun sekä miesten että naisten joukkueet olivat mukana MM-kisoissa. Suomi taipui Hollannille 0-3.

Seuraavaksi vastaan asettui Japani. Historiallinen kamppailu käytiin kahden ensikertalaisen maan välillä. Kaikkia jäi hieman kaivelemaan tämä tappio, koska voittomahdollisuudet olisivat olleet ihan käsissämme. Sympaattinen Japanin joukkue osoitti kuitenkin taistelutahtonsa ja voitti lopulta ottelun 2-1.

Jumbofinaalissa vastaan asettui USA:n joukkue, jolle Suomi taipui niin ikään 1-2.

16. sija ensimmäisissä MM-kisoissa näin ollen Suomen kohtalona. Tästä ei voi kuin parantaa ensi kerralla kun mahdollisuus tulee ☺!

Kyllä maailman parhaat maat erottuvat erinomaisuudellaan ja mestaruus menikin naisten puolella tuttuun tapaan Espanjan ylivoimaiselle joukkueelle. Argentiina taipui finaalissa 0-2. Miesten puolella kisat päättyivät erikoiseen ratkaisuun, kun finaalijoukkueet Espanja ja Argentiina päättivät jättää finaalin kokonaan pelaamatta vedoten huonoihin olosuhteisiin ja aikataulukysymyksiin (finaalipäivänä rupesi satamaan iltapäivällä ja halliolosuhteet olivat puutteelliset).

Kisajärjestelyt ja kokemus

Kisat olivat aivan mieletön kokemus varmasti kaikille joukkueen jäsenille. Tuntui melkein utopistiselle olla mukana samoissa kisoissa, pelata samoilla kentillä, syödä samassa ruokalassa ja katsoa vierestä, kun kaikki maailman parhaat padelistit treenasivat ja hengailivat kisapaikalla. Uskomatonta, mutta totta, siellä me suomalaiset nyt kuitenkin olimme ja pyrimme ottamaan kaiken ilon irti siitä mahdollisuudesta. Fanikuvia tarttui mukaan päivittäin ja pääsimme ihastelemaan kuinka taitavia pelaajia maailmalla on.

Viikko opetti ihan hurjasti! Jo pelkästään muiden pelien ja pelaajien seuraaminen ja erilaisten pelityylien näkeminen avasi silmiä ihan valtavasti. Lisäksi jokaisessa omassa pelissä jokainen oppi varmasti jotain uutta. Into lajia kohtaan itse pelaajana ja myös katsojana kasvoi valtavasti. Viikko oli pitkä ja raskas niin henkisesti kuin fyysisestikin varmasti kaikille pelaajille.  Välillä helle hyydytti pelaajat ja välillä tulvat virtasivat kaduilla. Kaikkeen tuli varautua ja Paraguay jaksoi yllättää joka päivä tavalla tai toiselle.

Kisajärjestelyt Paraguayssa saivat melko paljon noottia melkein jokaiselta maalta. Aikataulut olivat hyvin epämääräiset ja epäselvät, kuljetukset eivät toimineet ajallaan, pelipaikat olivat keskeneräiset, infrastruktuuri melkein olematonta kisapaikoilla, ruuasta useat saivat jonkinlaisia oireita ja hotellit haisevia jne. Näistä kritiikeistä Kansainvälinen padelliitto  (FIP) ottaa varmasti kopin ja ensi kisoja myönnettäessä toivottavasti kiinnitetään entistä enemmän huomiota kyseisiin seikkoihin.

Kokemuksena voin kuitenkin pelaajana sanoa, että kisat olivat kaikesta huolimatta aivan mahtava kokemus ja ikimuistoinen reissu meille kaikille. On mahtava päästä edustamaan Suomea maailmalle.

Lisäksi kaikista tärkein asia, suomalaiselle padelkulttuurille mielettömän tärkeä asia saada myös Suomi maailmankartalle padelpiireissä ;)!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: