Lajiesittely
Padelia pelataan 10 metriä x 20 metriä kokoisella kentällä, jota ympäröi lasista ja metalliverkosta valmistetut seinät. Pistelasku on kuten tenniksessä, jota voidaan pitää padelin sisarlajina. Padelin eduksi lasketaan kuitenkin usein pitkään kestävät pallorallit, jotka juuri kenttää ympäröivät seinät mahdollistavat.
Padel on kaiken kaikkiaan helposti omaksuttava peli. Yksinkertaiset säännöt oppii nopeasti ja mailaa on lyhyen vartensa ansiosta helppo käsitellä. Pallo saa pelissä kimmota sekä kentän että seinien kautta, joten erilaisia lyöntimahdollisuuksia on runsaasti. Padelia on kuvattu mailapelien shakiksi, sillä pelin taktisuus on oleellinen osa sen luonnetta. Lajissa ei menestykään pelkällä voimalla – esimerkiksi voimakas syöttö ei ole Padelissa tärkeä kuten tenniksessä – vaan oikean tekniikan opettelu ja peliäly antavat kaikille yhtäläiset mahdollisuudet.
Peliä pelataan nelinpelinä, joten sosiaalisuus, peliporukat ja erilaiset pelitapahtumat ovat olennainen osa lajikulttuuria. Padel on hauskaa ja koukuttavaa ajanvietettä, mutta samalla sopivan haastavaa kunnon kohottamiseen ja soveltuu lähes kaikille. Padel yhdistääkin kuntoilun, mielenkiintoisen pelin ja sosiaalisuuden tavalla, johon hyvin harva urheilumuoto pystyy.
Padelia pelataan Suomessa myös kilpatasolla ja maailmalla jopa vaativalla ammattilaistasolla. Tutustu Suomen Padelliiton kisakalenteriin ja tule katsomaan Suomen huippujen kilpailuja Finnish Padel Tourille, jota pelataan kuukausittain. World Padel Tourin osakilpailut Viaplayssä tarjoavat lisäksi erinomaisen mahdollisuuden saada käsitys pelistä maailman parhaiden padeltaitureiden näpeissä.
Historia
Padelin kehittäjänä pidetään meksikolaista Enrique Corcueraa. Hän loi pelin 1968–69 Acapulcossa, Meksikossa. Peli levisi aluksi muualle Meksikoon, josta se siirtyi Marbellan kautta ympäri Espanjaa. Laji saavuttikin Espanjassa erittäin suositun aseman. Espanjassa laji sai mainetta eräänlaisena älykköjen pelinä. Espanjasta laji on sittemmin levinnyt myös muualle Eurooppaan, erityisesti Ranskaan, Belgiaan, Saksaan ja Italiaan. Latinalaisessa Amerikassa Padelia pelataan mm. Uruguayssa, Chilessä, Venezuelassa ja Brasiliassa ja laji on levinnyt myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Suomalaisille padel esiteltiin vuonna 2003. Silloin pystytettiin ensimmäinen padelkenttä Helsinkiin Hietaniemen rantaan. Kentän taustalla oli suomalaisen padelin pioneeri Piukku Kopiloff. Suomen Padelliitto rekisteröitiin vuonna 2004. Nykymuodossaan se on toiminut vuodesta 2009. Ensimmäistä pysyvää sisäkenttää saatiin odottaa aina vuoteen 2010. Kenttä rakennettiin Pyhtäälle. Samana vuonna alettiin rakentaa seuraavia sisäkenttiä Myllypuron Smash Centeriin. Vuonna 2016 avattu Padel Club Finland Espoon Kilossa oli ensimmäinen pelkästään padeliin erikoistunut sisäpelikeskus. Samana vuonna perustettiin myös Suomen ensimmäiset padelin erikoisseurat Padel Club Finland ry ja PadelJKL ry.
Suomen ensimmäinen pelkästään padelia varten suunniteltu ja rakennettu padelhalli valmistui Seinäjoelle Padel Or Die Oy:n toimesta alkuvuodesta 2020. Hieman myöhemmin samana vuonna rakentui myös Raisioon Padel Club Finlandin toimesta toinen pelkästään padelia varten suunniteltu padelhalli. Vuosi 2021 oli koronaviruksesta huolimatta voimakkain padelin kasvuvuosi Suomessa. Harrastajien määrä kasvoi noin 30 000:sta yli 60 000:een. Kenttien lukumäärä kasvoi 206:sta 623:een ja padelseurojen määrä 28:sta 58:aan.
Näin pääset alkuun
Padelin aloittamiskynnys on mailapeleistä varmasti matalin, ja peliä syntyykin heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Mutta mitä varusteita tarvitaan, kun pelivuoro on varattu? Useimmilta padelkentiltä ja -klubeilta voi vuokrata padelmailan ja pallot, muuna varustuksena riittää normaalit urheiluvaatteet ja esimerkiksi sisäpelikengät. Paras kenkä / kengänpohjan kuviointi padeliin on hieman karheampi ja samankaltainen kuin tenniksessä massakentillä tavataan käyttää. Padelin sääntöihin ja pistelaskuun voit tutustua tästä linkistä.
Ehdottomasti parhaiten lajissa pääsee alkuun osallistumalla paikallisen padelseuran aloituskurssille, jossa käydään läpi pelin säännöt ja peruslyöntien tekniikat. Seurat järjestävät mm. tasokasta yksilöopetusta ja erilaisia ryhmäkursseja, joiden kautta pystyy kehittymään lajissa omien toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti aina kilpatasolle asti. Myös junioritoimintaa alkaa olemaan jo monen padelseuran tarjonnassa.
Kun padelia pelataan pisteistä, pelataan sitä aina nelinpelinä. Peliseuran löytämisessäkin apua löytyy padelseuroista, jotka ylläpitävät omia eri taitotasojen mukaisia whatsapp -ryhmiä. Ryhmissä voi hakea peliseuraa ja löytää siten uusia pelikavereita.
Lajin aloittamiseen saat helpoiten apua Suomen Padelliiton virallisilta jäsenseuroilta ja heidän yhteystiedot löydät Suomen Padelliitto -sivuilta
Padelkentät Suomessa
Padelin harrastus- ja kilpailuolosuhteet ovat parantuneet merkittävästi kotimaassamme ja maailmalla erityisesti 2020-luvun alkupuolella. Suomessa lajia pääsee harrastamaan jo kattavasti läpi vuoden ja ympäri maan. Kenttiä ja lajin harrastusolosuhteita löytyi syyskuussa 2024 133 eri paikkakunnalta.
Alta löytyvään karttaan olemme listanneet kaikki Suomen Padelliiton tiedossa olevat padelkentät, kenttämäärät ja sijainnin. Kenttämäärät kasvavat jatkuvasti ja päivitämme listaa sitä mukaan, kun uusia kenttiä tulee tietoomme. Listaan ei ole lisätty yksityiskäytössä olevia kenttiä.
Uusista kentistä, halleista ja laajennuksista kenttätoimijat voivat ilmoittaa Suomen Padelliitolle kartan alta löytyvän lomakkeen kautta.
Kenttämäärien kehitys Suomessa vuodesta 2016 lähtien
- 2016: 20
- 2017: 30
- 2018: 50
- 2019: 90
- 2020: 206
- 2021: 623
- 2022: 1016
- 2023: 1099
- 2024: 1113*
(*tilanne 2.10.2024)
PELAAMAAN?
Kenttävuoroja pääsee varaamaan mm. suoraan kenttäyhtiöiden kotisivuilla annettujen ohjeiden avulla. Tämän lisäksi eri toimijoilla on käytössään mm. erilaisia kentänvaraus sovelluksia.
Suomen Padelliiton yhteistyökumppanin SL Systemsin kehittämästä PLAY.FI -palvelusta pystyt varaamaan kenttävuorosi varsin helposti ja vaivattomasti. Järjestelmästä löytyy jo useita kymmeniä kenttiä ympäri Suomen.
KENTÄN HANKINTA MIELESSÄ?
Suunnitteletko uusien kenttien perustamista?
Vaaditko kentiltäsi nämä ominaisuudet:
- Laadukkaat materiaalit.
- Alustana Mondo Supercourt.
- Sähkösinkityt rakenteet
- Lujat rakenteet
- Tarkat mitat
- Kestävät materiaalit
- Laadukas kokoonpano
Pelilliset/turvallisuus ominaisuudet
- Portaattomasti jatkuva peliseinä (ei häiriöpomppuja)
- Saumaton ja tasainen alusta
Suomen Padelliitolla on kenttäkumppaneina kaksi laadukasta toimijaa, jotka täyttävät vaaditut kriteerit:
Lisätietoja:
tapani@vipadel.fi
puh. 050 3461135
www.vipadel.fi/