Padel SM 2016 pelattu – uusia mestareita yllinkyllin!

Tämänvuotisessa padelin suomenmestaruusturnauksessa pelattiin 26 ottelua – täysi päiväohjelma sekä lauantaille että sunnuntaille. Finaalipäivälle oli jäljellä yhdeksän tiukkaa padelottelua, mukaan lukien aina erittäin jännittävät miesten välieräpelit, veteraanisarja, jossa peliparin oli oltava yhteensä vähintään 85 vuotta, sekä tietysti mestaruuden ratkaisevat loppuottelut.

Edellispäivän ja yön rankkasateiden pakotettua meidät etsimään ratkaisuja turnauksen jatkumiseksi, aloitimme kuten aiemmin uutisoitu, pelit suoraan olosuhteiden sanelemana Espoon Kilossa Padel Club Finlandin upouusilla sisäkentillä kymmeneltä aamulla. Mikä parempi koeponnistus uusille kentille olisikaan ollut kuin turnaus, jossa hiki lentää ja alussa pehmyistä hiekkatekonurmea tallotaan tarmokkaasti kisakuosiin. Vaikka sää suosikin ainakin pääkaupunkiseudulla sunnuntaina meitä lauantain synkkyyttä paremmin, alkuperäinen pelipaikka Liikuntasammossa olisi vaatinut kokonaisen aurinkoisen päivän kuivuakseen, joten sisällä jatkettiin poikkeuksellisesti. Force majeure.

SM_2016_N_00043
Satoi, mutta ei lannistuttu. Kuva: Anu Kuikka / Numini

Pienoisen aikataulujen sulavan uudelleenjärjestämisen myötä ensimmäisenä pelattiin miesten välierä parien Lehmuskallio/Tapanainen ja Laine/Sjövall välillä. Tasainen ottelu päättyi erinomaisesti pelanneen ja aiemmesta MM-karsinnasta pontta hakeneen uuden parivaljakon Tommy Laineen ja Max Sjövallin voittoon – ensimmäinen finaalipari oli selvillä. Samanaikaisesti aamulla aloitettiin kokonaan sunnuntaille aikataulutettu sukupuolineutraali veteraanisarja. Matsissa ”kotikentällään” pelanneet Jokela/Saunamäki veivät niukasti toisen erän tie breakilla voiton naisparilta Kuusniemi/Kopiloff.

Seuraavaksi oli vuorossa miesten toinen semifinaali konkaripari Hermans/Swanljung ja uuden peliparin Kailaheimo/Vallila välillä. Ottelussa ennakkosuosikki ”Mikko ja Kaitsu” piti hermonsa viileänä ja eteni finaaliin suoralla kahden erän voitolla. Miesten pudotuspelisavun hälvyttyä aurinkoisenakin keskipäivänä jatkettiin suorana finaalilohkona pelattavaa veteraanisarjaa. Turun pari Jokiniemi/Pajakkala osoittautui sarjassa kovaksi luuksi, ja jatkoikin voitosta voittoon – sekä Kuusniemi/Kopiloff että Jokela/Saunamäki jäivät nuolemaan haavojaan kohdattuaan tappion. Jo lauantaina selvinneen opiskelijamestariparin seuraan liittyivät turkulaiset.

Ykköskentällä olikin jo saatu käyntiin naisten suora finaalipeli myös turkulaisen Ahvenkoski/Matilainen parin ja pääkaupunkiseudun neitojen Saarenmaan/Serkon välillä. Kaunista katseltavaa riitti ja pallokin tuli tapettua kohtalaisen monta kertaa yli lyömällä. Jotakin taikaa Turun seudussa on oltava, sillä kolmas mestaruus ja toinen turkulainen sellainen päätyi pallorallien jäljiltä Ahvenkoskelle ja Matilaiselle. Iltapäivän valossa jäljellä oli tässä vaiheessa enää vain miesten finaalipeli, pronssipeli ja sekanelinpelin eli Mixtyn grande finale.

naiset_IMG_8128
Naisten finaali. Kuva: Joonas Kupiainen

Koska finaaliin asti selvinneen Tommy Laineen lentokone takaisin kotikentille Lontooseen oli lähdössä vain muutaman tunnin kuluttua, päätimme pelata ensimmäisenä näistä eeppisistä koitoksista miesten finaalin. Ykköskentän hiekka pöllysi kun tantereelle saapuivat tähän asti omien laskujeni mukaan kuusi-seitsemän vuotta suvereenesti maamme ”padelskeneä” hallinnut pari Mikko Hermans ja Kaj Swanljung. Vastassaan heillä oli tuttu sparraus ja MM-karsintajoukkuepari Tommy Laine ja Max Sjövall. Vaikka Maxilla olikin vuoden takaa eri parin kanssa 2015 mestaruus puollustettavanaan, Mikko ja Kaj olivat voittaneet tämänvuotisen halli-SM:n keväällä BallSports-messuilla, kuten myös edelliskesien varsinaiset turnaukset.

Peliä ihastellessani huomasin katsojien, joista suuri osa on myös seurannut näiden parien voitonkulkuja, arveluja siitä kumpi vetäisi pidemmän korren urheilusuorituksellaan. Moni oli yllätyksekseni uusien tulokkaiden puolella! Peli oli tasaista, mistä kertoo ensimmäisen erän tie break. Omiin silmiini varsinkin punapaitaisen Tommyn peli sujui kuin salama, ja varmoilla lentolyönneillään ja taktikoinneillaan hän parinsa kanssa teki aikamoista maamme padelhistoriaa, ja mursi vastustajansa pelitarmon viemällä sekä tie breakin niukasti (pisteet 7-5), että seuraavan erän jo selvemmin pelein 6-2. Uusi mestari oli syntynyt.

Miesten Finaali. Kuva: JK
Miesten Finaali. Kuva: JK

Samanaikaisesti toisella kentällä pelattiin myös jännä miesten pronssipeli parien Julius Lehmuskallio / Juuso Tapanainen ja Roope Kailaheimo / Antti Vallila välillä. Koska yhtä aikaa on sangen hankala seurata (saati laskea pisteitä) edes yhtä peliä, valitettavasti en ollu todistamassa kokonaan Juliuksen ja Juuson voittoa vastustajastaan lukemin 6-3, 6-1. Sivusilmällä näin vain pallon sähäkät lentoradat ja jos ei iloiset niin vähintään tyytyväiset virneet pronssia voittaneiden suupielillä.

SM_su_2016_Numini_00038
Hermans/Swanljung – Sjövall/Laine – Lehmuskallio/Tapanainen. Kuva: AK

 

Turnauksen viimeinen ottelu oli sekanelinpelin finaali, jossa ”hallituspari” Kuusniemi/Järvinen kohtasi uuden peliparin Nurmi/Jokela. Ottelu oli pitkä, armoa ei annettu, ja erittäin tiukan väännön jälkeen yhdessäpelaamisen kokemus kantoi pidemmälle, Inka Kuusniemi ja Teppo Järvinen voittivat 6-4, 6-4.

Mixtyn finalistit. Kuva: JK
Mixtyn finalistit. Kuva: JK

Tiivis mestaruusturnaus oli vihdoin purkitettu, ja voittajat saivat padelaiheiset taulut palkintokaappeihinsa lämpimien onnitteluiden ja aplodien kera. Vaikka loppukesän (tai alkusyksyn) sää koittelikin meitä, löysimme luonnontilaan ratkaisun Espoon Kilosta, mistä haluamme kiittää erityisen paljon Padel Club Finlandia – saimme uusia mestareita ja turnaus oli onnistunut myös teidän ansiostanne!

Järjestäjinä ja liittona haluamme tietysti kiittää myös kaikkia muita; Liikuntasampoa korvaamattomista ulkopadelhetkistä, Anglo Nordia Oy:tä Headin world padel tour -kisapelipalloista, Piukkua tuomaroinnista, Anu Kuikkaa/Numinia ja Joonasta kuvamateriaalista, logoista ja kaikesta Facebookkiin liittyvästä, sekä kaikkia järjestelyihin ja kilpailutoimikuntaan vapaaehtoistyöllä aktiivisesti osallistuneita, ja TIETYSTI pelaajia nautinnollisista elämyksistä kentillä ja niiden ulkopuolella. Ensi kertaan, olkaa kuulolla ja pelatkaahan padelia!

Sijoitukset

Miehet
1. Tommy Laine ja Max Sjövall
2. Mikko Hermans ja Kaj Swanljung
3. Julius Lehmuskallio ja Juuso Tapanainen

Naiset
1. Johanna Ahvenkoski ja Anne Matilainen
2. Elina Saarenmaa ja Erika Serko

Sekanelinpeli eli Mixty
1. Inka Kuusniemi ja Teppo Järvinen
2. Veera Nurmi ja Juha Jokela

Veteraanit yht. 85 v.
1. Jouni Jokiniemi ja Ville Pajakkala
2. Juha Jokela ja Mika Saunamäki

Opiskelijat (OSM Padel 2016)
1. Hannu Salminen ja Jussipekka Salo
2. Jonas Tommila ja William von der Pahlen

Kuvia turnauksen ajalta lisäilemme kuvagalleriaan, joten sinne mars.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: