Suomen junioreiden padelmaajoukkue nimetty Unkarin EM-kisoihin – Tyttöjen maajoukkue ensi kertaa arvokisoihin

Tiistai 2.7.2024 I Juniorimaajoukkue I EM-kisat I Budapest


Padelin juniorimaajoukkuen valmentajat Ville Pajakkala ja Suheil Lizana ovat tehneet pelaajavalinnat Unkarin Budapestissa 2.-7.9.2024 järjestettäviin EM-kilpailuihin.

Suomen Padelliitto lähettää syyskuussa junioreiden maajoukkueet historian ensimmäistä kertaa Kansainvälisen Padelliitto FIPin junioreiden arvokilpailuihin ja tuleviin Euroopanmestaruuskilpailuihin. Viime vuonna juniorijoukkueita ei lähetetty Paraguayssa järjestettyihin MM-kilpailuihin.

Ihan ensimmäistä kertaa Suomen junioreiden maajoukkueita ei kuitenkaan kansainvälisissä arvokilpailuissa nähdä. Poikien maajoukkueelle ensi kosketus EM-kisoihin tapahtui jo vuonna 2022, kun joukkue osallistui Euroopan Padelliitto FEPAn järjestämiin kisoihin, jotka järjestettiin Espanjan Bilbaossa. Poikamaajoukkue sijoittuivat turnauksen joukkuekilpailuissa lopulta sijalle kuusi. Parikilpailuissa parhaan sijoituksen saivat, tuolloin U14-sarjassa pelanneet lahtelaiset Erik Paljakka ja Joa Takala, jotka voittivat ikäluokassa pelatun alakaavion sijoittuen oman ikäluokkansa viidensiksi. Tyttömaajoukkuetta pyrittiin saamaan kasaan jo vuoden 2022 kilpailuihin, mutta se ei vielä tuolloin onnistunut. Parin viime vuoden aikana suomalaisen padelin junioripelaajamäärät ovat kuitenkin mukavasti kasvaneet ja tänä vuonna EM-kentillä saadaan iloksemme jalkeille molemmat maajoukkueet nyt ensimmäistä kertaa.

Pelaajamäärän lisäksi suomalaisten juniori-ikäisten kilpapadeleisten taso kehittyy hurjaa tahtia, kun nuorten harjoitusmäärät kentällä ja niiden ulkopuolella ovat kasvaneet kovaa vauhtia. Budapestin kisakoneeseen nouseekin varsin laadukkaat ryhmät, joissa suurella osalla pelaajista on jo laajaa kokemusta nuorten kilpasarjoista kansallisesti, mutta myös kansainvälisestikin. Osa joukkueen pelaajista on kilpaillut jo säännöllisesti myös aikuisten kansallisissa kilpailuluokista ja sarjapadelissa. Aiempien näyttöjen merkitys myös korosti ja tarjosi työkaluja maajoukkuevalmentajille haastavassa valintaprosessissa.

Valinnoissa huomioitiin mm. urheilijoiden aiempia kisamenestyksiä juniorien ja aikuisten kilpasarjoissa. Kokonaiskuvaa rakennettiin myös leirien ja muiden lisänäyttöjen kautta. Kilpailevien juniorien määrä ja laatu on noususuunnassa, eivätkä nämäkään valinnat olleet kaikissa ikäluokissa kovinkaan helppoja”, kertaa Suomen Padelliiton junioripäällikkö ja maajoukkueiden päävalmentaja Ville Pajakkala

Pelaajavalinnat – Junioreiden padelmaajoukkueet

Poikien EM-joukkue


U14

Leevi Toivonen, Padel Gents 

Oliver Mäkivirta, Padel King HML

Mario Laszlo, Padel House

Oiva Pohjaranta, Padel 247

U16 

Joa Takala, Smash Padel 

Erik Paljakka, Padel House

Tatu Aho, Padel Tampere

Riio Kuusisto, Padel Tampere

U18

Robin Innanen, Padel House

Johan Hirvonen, Padel House

Saku Meskanen, Padel Tampere

Jerry Tikkala, Padel Adder

Päävalmentaja

Ville Pajakkala

Tyttöjen EM-joukkue


U14

Sohvi Vehko, Padel Lahti 

Elli Puistola, Padel 247

Hilda Lindholm, ETK 

U16 

Wilma Nordin, MLK 

Sienna Von Schantz, Padel House

U18

Kerttu Ryhänen, Padel Lahti 

Mea Karmanheimo, Porvoon Padel

Amanda Bamberg, Padel Adder

Valmentaja

Suheil Lizana

Junioreiden tavoitteena saada pelaajille ennenkaikkea kisakokemusta ja upeita elämyksiä

Unkarin pääkaupunki Budapestissa syyskuun alussa järjestettävät EM-kisat pelataan kahdella paikallisella klubilla. Joukkuekilpailuiden pelipaikkoina toimivat Bravos Padelin ja BVSC Padelin yhteensä 9 eri ulkokenttää. Parikilpailut pelataan vastaavasti GS Padel Clubilla ja Premier Padel 2 Nagyretin klubilla, joista molemmista löytyy 2 ulko- ja 2 katettua ulkokenttää. Kilpailunjärjestäjänä toimii Unkarin Padelliitto, Magyar Padel Szövetség Mapasz.

Unkarin EM-kilpailuissa kilpailumuotona ovat joukkue- ja parikilpailut. Tyttöjen ja poikien pääsarjoissa Euroopan mestaruutta tavoittelee molemmissa yhteensä 16 maata.

Varsinaisessa EM-kisojen kilpailumallissa, molempien luokkien joukkueet tullaan jakamaan neljään, 4 joukkueen lohkoon. Joukkueet pelaavat yksinkertaisessa alkulohkossa kerran kutakin lohkon kolmea muuta maata vastaan. Lohkojen kaksi parasta etenevät pudotuspelivaiheeseen.

Suomen tyttömaajoukkue pääsee kisoihin suoraan, mutta poikien maajoukkue joutuu vielä karsimaan paikastaan kuuden muun maan kanssa.

Tyttöjen joukkuekisapaikan varmistaneet maat (16); Espanja, Ruotsi, Italia, Ranska, Hollanti, Portugali, Belgia, Liettua, Unkari, Saksa, SUOMI, Viro, Tsekki, Norja, Irlanti ja Tanska

Poikien joukkuekisapaikan varmistaneet maat (11); Espanja, Portugali, Italia, Belgia, Ranska, Hollanti, Ruotsi, Liettua, Sveitsi, Unkari, Itävalta

Karsintaan joutuvat maat (7); Saksa, SUOMI, Viro, Tsekki, Norja, Irlanti ja Tanska.

Karsinnat järjestetään EM-kisoja edeltävänä viikonloppuna 31.8.-1.9.2024 ja paikka EM-paikka on jaossa viidelle joukkueelle. Karsintamallissa joukkueet arvotaan yhteen 3 joukkueen ja yhden 4 joukkueen kaavioon, josta kisapaikan pystyy varmistamaan yhdellä ottelusarjan voitolla. Arvonta karsintakaavioon tehdään vasta lähempänä kisoja.

Parikilpailut järjestetään tyttöjen ja poikien luokissa 48 parin kaaviona. Jokaiseen ikäluokkaan voi tosallistua 2 paria / maa.

Suomen juniorimaajoukkuetoiminnan ollessa vielä varsin uutta ja kokemuksia ei muiden maiden urheilullisesta tasosta muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ole, on myös kilpailullisten tavoitteiden asettaminen haastavaa. Tavoitteita tärkeämpää onkin tarjota nuorille ennenkaikkea kokemuksia ja elämyksiä, joiden kautta jokaiseen kisapäivään päästään lähtemään innokkaasti sekä hymy huulilla.

Tärkeää asiaa korostaa myös juniorivastaava Pajakkala: ”Tarkkaa sijoitustavoitetta kilpailuille on hyvin vaikea asettaa, sillä vielä näissä kisoissa melko monen muun maan junioritasosta ei ole kovinkaan paljon tietoa. Toki poikien sarjassa tähdätään vahvasti karsintojen läpäisemiseen, jotta päästään nauttimaan kisaviikon tunnelmasta. Joka tapauksessa kisat tulevat tarjoamaan upeita elämyksiä mukaan lähteville pelaajille ja rutkasti lisää kisakokemusta Suomen pelien ulkopuolelta.”

Tutustu Junioreiden EM-kilpailuiden virallisiin kisasivuihin täältä: https://www.padelfip.com/events/fip-juniors-european-padel-championships/