Padelin diagnoosi: Ikäisekseen terve ja hyvinvoiva!

Torstai 21.9.2023 I Tiedote I Padel


Historian ensimmäiset junioreiden SM-kisat keräsivät Nokialla liki 100 padeljunioria syyskuussa

Kesän ja alkaneen syksyn aikana olemme saattaneet törmätä eri medioissa julkaisuihin, joita ovat saattelleet iskevät ja monenkirjavat otsikot, kuten ”Padelin suosio hiipuu”, ”Hetki sitten padelia pelasivat ”kaikki”, nyt hurmos vaihtui yrityssaneeraukseen” tai ”Korona-ajan hurja buumi vaihtui konkurseihin”.  Mutta onko laji-innostus todella hiipunut, eikä lajia enää pääse tulevaisuudessa harrastamaan, onko ”buumi” todella ohi?

Suomen Padelliitto on kartoittanut lajin kasvun edistymistä tarkasti vuodesta 2016 lähtien ja kaikkien tunnuslukujen valossa tilanne näyttää tällä hetkellä täysin päinvastaiselta. Lukujen puolesta nykyinen tilanne lajin sisällä näyttää ”lajin kuoleman” sijaan, jopa korona-aikaa paremmalta. Liiton eri mittarit myös osoittavatkin edelleen lajin jatkavan kasvuaan ja kehitystään.

Lajia harrastajien määrän arvioidaan ylittäneen 100 000 rajan jo aiemmin kuluvan vuoden aikana. Padelliiton lisenssipelaajien määrä oli vuoden 2022 lopussa 1 990. Vuonna 2023 lisenssipelaajia on syyskuun puolivälissä jo yli 3 500 ja kasvuprosentti reipas +75% vuodenvaihteen tilanteeseen. Jäsenseuroja liittoon kuului viime vuoden vaihteessa 77. Syyskuun hallituksen kokouksessa hyväksyttiin liiton uudeksi jäseneksi 90. seura. Liiton sarjapadel-sarjassa joukkueita oli historian ensimmäisellä sarjakaudella 2021-2022 yhteensä 43. Kuluvalla kaudella 2022-2023 seurajoukkueiden välistä sarjapadelia pelataan SM-sarjojen lisäksi kolmella eri sarjatasolla 104 joukkueen voimin. Liiton alaisia kansallisia kilpailuja järjestettiin vuonna 2022 116. Kuluvana vuonna liiton alaisten kilpailujen määrä ylittää reilusti yli 200.

JUNIORITOIMINTA

Vuonna 2023 päivitetyssä liiton strategiassa junioritoiminta on yksi keihäänkärjistä. Vuonna 2023 liitto järjestää 3 juniorileiritystä. Lajin ensimmäiset junioreiden SM-kilpailut järjestettiin syyskuun puolivälissä Nokialla. Kilpailuihin osallistui n. 100 lasta ja nuorta ympäri maan.

Liitto on lisäksi organisoimassa parhaillaan junioreille suunnattua kansainvälistä-kutsuturnausta tammikuussa 2024. Junioritoimen pöydällä on lisäksi viimeisteltävänä toimintamalli yläkoululeiritysten järjestämisestä yhteistyössä Suomen Urheiluopiston kanssa. Jyväskylän Urheiluakatemian lajivalikoimaan tullaan lisäämään padel vuoden 2024 alussa. Pilotoitava toimintamalli on tarkoituksena levittää muihinkin urheiluakatemioihin Suomessa.

PADELKOULUTUKSIA

Koulutuspuolella liitto järjestää tänäkin vuonna yli 10 I-tason padelohjaajakoulutusta. II-tason seuravalmentajakoulutuksia järjestetään 3 kappaletta. III-tason kilpavalmentajakoulutus on pilottivaiheessa. Juniorivalmentajakoulutus päästään aloittamaan vuoden 2024 alussa. Kilpailunjärjestäjille tarkoitettuja kilpailunjärjestäjäkoulutuksia liitto järjestää vuonna 2023 3 kappaletta.

MUUTA PADELISTA

Sponsor Insightin tekemän tutkimuksen (taulukko 1) mukaan padel kiinnostaa monipuolisesti erilaisia ihmisiä ikään, koulutustasoon, ammattiin tai taloudelliseen asemaan katsomatta.

Liike-elämästä tulevien viestien perusteella padel on lisännyt suosiotaan henkilöstön tyky-toiminnassa sekä asiakastapaamisten järjestämisessä. Peli on sosiaalinen ja sen alkeisiin pääsee helposti käsiksi, vaikkei lajitaustaa olisikaan.

Erityispadelin harrastajia löytyy myös lisääntyvässä määrin. Esimerkkinä erityisryhmistä mainittoon mahdollisesti ennestään tutumpi pyörätuolipadel, jonka säännöissä on pystypelaajiin verrattuna erona vain pallolle kaksi sallittua pomppua ennen lyöntiä. Pystypelaajilla pallo saa pompata vain kerran. Hieno uutinen on myös tulevana lauantaina 23.9. ensimmäistä kertaa järjestettävä Kuurojen Padel Cup. Vantaan Kaivokselassa järjestettävä tapahtuma on Suomen Kuurojen Urheiluliiton (SKUL) toteuttama turnaus.

Historiallinen ensimmäinen arvokilpailumitali saatiin Suomeen kesäkuussa, kun senioreiden EM-kilpailuissa M50-sarjan Kalle Väinölä ja Janne Holli voittivat EM-hopeaa.Padel oli myös vuonna 2023 ensimmäistä kertaa mukana Euroopan kisojen lajivalikoimassa.

Suomen Padelliiton Cupra Finnish Padel Tour on nostanut tasoaan vuosi vuodelta. Tästä kertoo se, että tämä vuonna jokaisessa osakilpailussa on ollut ulkomaalaisia osanottajia. Vuoden 2023 aikana pelataan ympäri Suomen viisi FPT-turnausta sekä Masters-lopputurnaus. FPT:a seurasi jo viime vuonna  ISTV:n, Ruudun sekä muiden suoratoistopalveluiden kautta yli 230 000 katsojaa!

Ensimmäinen padelin ammattilaistiimi aloitti toimintansa Tampereella vuoden 2023 alussa. Mukana tiimissä on neljä miesten maajoukkueen pelaajaa. Heitä valmentaa espanjalainen päävalmentaja.

Suomessa nähtiin ensimmäistä kertaa myös kaikki maailman padelhuiput World Padel Touriin kuuluvassa Finland Padel Open-kilpailussa Nokialla elo-syyskuun vaihteessa 2023. Kyseessä on padelin “Formula1- osakilpailu”, jossa paikalla oli 250 maailman parasta pelaajaa. Yleisöä tapahtuma keräsi viikon aikana paikan päälle yli 10 000 katsojaa!

YLIKUUMENTUNUT KENTTÄMARKKINA

Lajin tiimoilta tulleet viimeaikaiset negatiiviset uutiset liittyvät 2020-luvun taitteessa alkaneeseen ja sittemmin ylikuumentuneeseen kenttä- ja halliliiketoimintaan. Investointisuunnitelmia tehtiin ja niitä toteutettiin joillakin alueilla päällekkäin useiden toimijoiden toimesta. Joillekin alueille tuli ylitarjontaa. Markkina korjaa nyt kurssiaan ja asettunee varmasti uomiinsa parin seuraavan vuoden aikana.

Huomattavaa on kuitenkin myös se, että alkuvuoden ja kesän aikana uutisoiduista konkurssihalleista, vain murto-osa on jäänyt tyhjän päälle. Useampi suljettu halli mm. Turun seudulta ja Kouvolasta on löytänyt uudet omistajat ja uuden mahdollisuuden, joiden myötä padelin harrastaminen ja liikkuminen edelleen jatkuu.

PADEL VOI HYVIN

Edellä kootuista liiton toiminnan tunnusluvuista sekä padelin ympärillä pyörivän muun toiminnan perusteella voidaan siis kiistatta todeta, että padel lajina voi Suomessa hyvin. Luvut kasvavat ja padel harrastuksena sekä oheistoimintana monimuotoistuu.

Suomen Padelliitto toimii omalta osaltaan padelin kasvua ja kehitystä tukien. Liiton avainstrategiat ovat (taulukko 2):

  • Koko Suomen harrastus
  • Innostava junioritoiminta
  • Kehittyvä kilpapadel
  • Kukoistava seuratoiminta
  • Vahva ja toimiva padelliitto