World Padel Tour – Suomalaiset pääsivät heti tuleen Finland Padel Openin avausviikonlopun karsinnoissa

ma 28.8.2023

Kuvat: Juha Usva

Alonso Calvache Smirnova & Otto Meskanen


Uudenkarhea PadelOne Arena Tampereen ja Nokian rajalla joutui lauantaina heti kovimpaan mahdolliseen testiin, kun Finland Padel Openin karsinnat pyörähtivät vauhdilla käyntiin. Puitteet kestävät varmasti kansainvälisen vertailun; kyseessä on maailman ensimmäinen puhtaasti padelin ehdoilla rakennettu kokonaisuus. Halli on upea, ja järjestelytiimi on tehnyt hienoa työtä. Jo ensimmäisenä karsintapäivänä tunnelma katsomoissa oli korkealla; voi vain kuvitella, minkälaisen kannustuksen siivittämänä maailmantähdet saavat pelata finaaliviikonloppuna.

Joukko suomalaisia pääsi tositoimiin heti lauantaina. Kokenut suomalaistunut David Lozano pelasi sulkapallotaustaisen Henri Aarnion kanssa, ja vastaan asettuivat Suomessa jo pitkään aktiivisesti valmentanut ja kilpaillut Guillermo ”Guille” Demianiuk sekä nuori tulevaisuuden lupaus Manuel Aragón Herrera. ”Oli hyvä peli meiltä, erityisesti toisessa erässä. Kolmannessa erässä tuli vähän turhia volleyvirheitä ja virheputkia. Halli on upea, ja vaikka vastassa oli tuttu Guille, oli pelissä alusta alkaen aito WPT-fiilis!” Näin totesivat Henri ja David tiukan 1-2 tappion jälkeen.

Heti aamulla ykköskentän avasivat Henrik Sillanpää ja Oskar Nurmio, jotka saivat vastaansa espanjalaiset Nicolás Zuritan ja Pablo González Nerian. ”Kohtuullinen peli meiltä, mutta vastustajan heikot hetket olivat parempia kuin meidän heikot hetket. Täällä on kyllä erittäin kova taso, ja voittoon vaaditaan tasaisuutta, mitä meiltä ei tänään löytynyt. Uusi matto ja käytössä olevat pallot tekevät olosuhteista erittäin hitaat. Palloa on vaikea lyödä kentältä ulos, eli meidän pelityyliä nämä olosuhteet eivät tue. Kiva oli kuitenkin pelata, ja hyvällä fiiliksellä ollaan!” totesivat Henkka ja Oskar. Numerot espanjalaisille olivat 6-2, 6-3.

Sitten oli suomalaisvoiton vuoro! Nuori Otto Meskanen otti ensimmäisen WPT-voittonsa yhdessä maailman ykkösjunioreihin kuuluvan espanjalaisen Alonso Calvache Smirnovan kanssa. Suoritus oli vakuuttava, kuten numerot 6-4, 6-0 kertovat. Näin Otto kommentoi pelin jälkeen: ”Todella upea fiilis, olimme skoutanneet vastustajan hyvin, joten laitoimme painetta B-ruutuun. Hidas kenttä sopii meille hyvin, smashin sijasta enemmän viboraa peliin ja maltillista pisteiden rakentamista.”

Aamupäivällä kentälle ehtivät vielä kokenut Mikko Hermans ja lievästä sairastelusta juuri kentälle ehtinyt Antti Kampman. ”Pelituntuma oli vähän heikko, kun en ollut viime päivinä päässyt sairastelun takia kentälle. Vastustajat olivat kyllä hyviä, mutta ei me jalkoihin jääty”, Antti totesi. Mikko puolestaan ihasteli espanjalaisten monipuolista puolustuspeliä: ”Oli vaikuttavaa, ei koskaan tiennyt, mitä tulee tapahtumaan, ja kavereilla oli koko ajan mielessä verkon valtaaminen. Jos vaikkapa vastustajat saivat hyvän chiquitan jalkoihin, oli siellä takuuvarmasti jo peluri kuittaamassa pallon, jos oma palautus nousi vähänkin korkeaksi. Emme oikein löytäneet aseita; voimapelillä virhemäärä kasvoi liian suureksi, eikä varmuudessa vain pärjätty.” Hyvää peliä, mutta numerot olivat tylyt: 6-1, 6-1.

Lounastauon jälkeen katsojille tarjottiin suomalaisjännitystä vielä kahden pelin verran. Ensin pääkentällä käynnistyi Axel Wariksen ja tuoreen Suomen mestarin Tuomas Mantereen peli korkealle rankattuja espanjalaisia vastaan. Tiukasta 6-4, 6-4 tappiosta huolimatta Axelin mietteet pelin jälkeen olivat positiivisia: ”Kovia kavereita, molempien ranking on jossain 50 hujakoilla, ja he ovat säännöllisesti esiintyneet WPT-kisojen pääsarjoissa. Pelasimme hyvin ja jopa yllätyimme vähän, kun toisessa erässä johtoimme jo 3-1 breikillä. Vaikka kenttä on hidas, yllätyin itsekin siitä, kuinka hyvin sain lyötyä palloa kentältä. Hitauden takia kenttä reagoi kierteeseen kivasti, joten kick toimi hyvin. Ainakin tuntui, että oli aika pienestä kiinni!”

Huikean avauspäivän päätteeksi ykköskentälle asteli vielä Otto parinsa kanssa taistelemaan pääsystä karsintojen viimeiselle kierrokselle. Sinne asti paukut eivät kuitenkaan tällä kertaa riittäneet. Hyvästä pelistä huolimatta suhteellisen selvä 4-6, 2-6 tappio. ”Häviöstä huolimatta superhyvä fiilis. Tällaisia hetkiä varten on tehty työtä. Meillä kummallakin oli ensimmäinen WPT-karsinta, ja heti tuli voitto. Tästä saa huimasti itseluottamusta ja lisämotivaatiota treeniin!” Hieno saavutus Otto!

Ensimmäinen kilpailupäivä oli superjännittävä, ja tästä se vasta alkaa. Pelit kovenevat, ja pikkuhiljaa todelliset maailmantähdet valtaavat areenan. Upean padelkeskuksen ja turnauksen isän Marko Kuusiston fiilikset päivän päätteeksi olivat hyvät: ”Hyvillä mielin ollaan. Pienten alkukangertelujen jälkeen homma toimii hienosti, ja sekä pelaajien että katsojien palaute on ollut hyvää. Tämä on jo teknisesti valtavan haastavaa; esimerkiksi WPT-organisaation tuomarointi- ja reaaliaikaisten tulosjärjestelmien rakentaminen lyhyessä ajassa on ollut iso ponnistus. Nyt ollaan jo voiton puolella”, kertoo Kuusisto.

Mukana kilpailussa ovat siis koko maailman ehdottomat huiput, sekä miesten että naisten puolella. Perjantain ja lauantain iltasessioihin liput alkavat olla jo vähissä, joten omat paikat kannattaa varata mahdollisimman pian. Todellista huippu-urheilua on nyt tarjolla kaikille padelin ja urheilun ystäville.

Ei kannata missata tätä tapahtumaa! Nähdään katsomossa!”


David Lozano & Henri Aarnio