Euroopan kisat – Vahva italialaispari pudotti suomalaistähdet jatkosta

Keskiviikko 21.6.2023 I Huippu-urheilu I Euroopan kisat I Uutiset


Saana Saarteisen ja Ella Sillanpään urakka Euroopan kisojen naisten parikilpailuissa päättyi tappioon avauskierroksella.

Naisten World Padel Tourin kärkitason pelaajiin kuuluvat italialaiset Carolina Orsi ja Giorgina Marchetti pudottivat tamperelaiset jatkosta erin 0-2 (2–6, 1–6). Lopputuloksen myötä Orsi ja Marchetti jatkavat turnauksessa 16 parhaan joukkoon, suomalaisten kohtalona turnauksen päättyminen tähän otteluun.

Saarteinen ja Sillanpää eivät itse kokeneet yltäneensä ottelussa ehkä ihan parhaaseen peliinsä, eivätkä tätä kautta pystyneet horjuttamaan heidän tähän astisella urallaan, ehkä laadukkaimmiksi kokemiaan vastustajiaan. Italialaiset pelasivat takuuvarmaa peliä, eivätkä sortuneet koko ottelussa suurempiin virheisiin, hyödyntäen itse saamansa paikat.

Tavoitimme ottelun jälkeen Saana Saarteisen, joka oli tietysti harmissaan tappiosta, mutta samalla myös ennenkaikkea onnellinen päästyään haastamaan lajin kärkipelaajien joukkoon kuuluvia vastustajia sekä saadessaan nauttia tästä kokemuksesta yhdessä Ella Sillanpään kanssa.   

Kysymys: Mitkä tunnelmat näin päälimmäisenä päättyneen ottelun jälkeen?

Saana Saarteinen: –Vastustaja oli toki todella hyvä, mutta uskoin että oltaisiin vähän paremmin voitu laittaa heille pelissä vastaan. Ei oltu ehkä ihan parhaimmillaan tänään, mutta olihan tämä kuitenkin tosi hieno kokemus. Vastustajat olivat kyllä ihan maailmanluokan pelaajia, mutta toki tappio aina päälimmäisenä harmittaa.

K: Minkälaisella taktiikalla lähditte peliin? Oliko joitain painopisteitä joihin keskityttiin enemmän.

SS: –Mietittiin taktiikkaa aika tarkasti ennen peliä ja käytiin Eemelin (Valmentaja Jokinen) kanssa asioita läpi. Keskityttiin etenkin siihen mitä meidän kannattaisi lähteä matsissa erityisesti tekemään. Pyrittiin myös tutustumaan ennakkoon tarkasti siihen miten vastustajat liikkuvat ja tähän apuna käytettiin mm. YouTubeaa, jonka avulla tutustuttiin heidän edellisiin peleihin. Tehtiin tämän pohjalta ratkaisu pyrkiä ehkä vähän enemmän lähteä painostamaan B-ruudun puolta, varsinkin hyökkäystilanteissa. Mietittiin myös miten pystyisimme keskustan kautta rakentamaan pisteitä sekä mihin ja minkälaista palloa meidän kannattaisi lähteä lyömään heitä vastaan. Samaa taktiikkaa koetettiin hyödyntää oikeastaan koko ottelun ajan.

K: Jouduitteko tai pystyittekö muuttamaan omaa taktiikkaa pelin edetessä?

SS: –Pelin edetessä pyrittiin oikeastaan pitämään koko ajan kiinni ennalta suunnitelemassamme taktiikassa. Mutta tietysti pyrittiin sitä myös muuttamaan osin niin, että  saataisiin omaa peliä kulkemaan paremmin. Oli tietenkin aika taitava vastustaja vastassa, joten oli kyllä hieman hankala saada taktiikkaa toimimaan, saati toteuttaa sitä. Mutta pyrittiin sitä tietysti hieman koko ajan muuttamaan niin että saisimme oman pelin kulkemaan paremmin.

K: Vastus oli ihan maailman kärkeä. Pystytkö nopeasti sanomaan mikä erotti tämän päivän vastustajan esim. aiemmin kansainvälisellä tasolla kohtaamistanne pelaajista?

SS: -Sanoisin että he olivat yksi pahimmista vastustajista mitä meillä on koskaan ollut vastassa. Huomasi nopeasti että molemmat ovat erittäin solideja pelaajia, jotka tietävät aika lailla koko ajan mihin kannattaa lyödä. Vaikka sieltä onnistuttiinkin muutamia virheitä nappaamaan, niin kyllä vastustajalla oli kokonaisuus kohdillaan ja heikkouksia oli erittäin vaikea löytää. He kykenivät niin hyökkäämään kuin puolustamaankin laadukkaasti ja pystyivät myös iskemään palloa ulos kentältä pahoistakin paikoista sekä kuollettamaan palloja tarvittaessa. Kokemuksena tämä oli erittäin arvokas, huomattiin tällä tasolla pitää saada oma peli  aivan uomiinsa, jotta pystyisi haastamaan vastustajaa tällaisissa matseissa.  Tänään oma peli ei ehkä ollut ihan sillä vaadittavalla tasolla, jotta olisimme kyenneet kunnolla haastamaan heitä. Kokemus kuitenkin osoitti että kyllä tälläkin tasolla on mahdollista saada kuitenkin pelit vedettyä tiukoille, mikäli vain oman pelin kokonaisuus pystytään pitämään kasassa. 

K: Millä mielin loppuviikkoon ja loppuaikaan Krakovassa? Miten olette suunnitelleet viettää aikaanne tapahtumapaikalla?

SS: –Huomenna mennään kannustamaan Saskaa ja Pyryä. Pyritään myös päästä katsomaan muita urheilulajeja. Katsotaan jos saataisiin lisäksi järkättyä jotain treenimatseja sitten vaikka muita maita vastaan ja eiköhän sieltä muitakin halukkaita treenaajia löydetä. Krakova ja kilpailupaikat ovat olleet kivoja ja tapahtuma on kyllä ollut hyvin järjestetty. Toivottavasti kisoista saadaan paljon menestystä, niin miesten puolella padelissa kuin myös muissakin suomalaislajeissa.