Sarjapadelkausi 2023 käyntiin tulevana viikonloppuna

Perjantai 2.12.2022


Pitkä odotus tulee päätökseensä, kun järjestyksessään historian toinen kansallinen sarjapadelkausi käynnistyy huomenna lauantaina 3.12. Maailmanlaajuisestikin varmasti harvinainen padelin seurajoukkueiden välinen joukkuekilpailu starttaa tällä kaudella lopulta 104 joukkueen voimin. Talven kylmyyden saavuttaessa pikkuhiljaa kotipohjolaamme, sarjakauden avauskierros tulee virittämään lämpöä takkaan varmasti täydellä voimallaan viikonlopun aikana yhteensä 10 eri paikkakunnalla.

Sarjapadelia pelataan kauden aikana miesten sarjoissa neljällä eri sarjatasolla ja naisissa kolmella. Lohkoja sarjoissa on yhteensä 15. Kilpailumuodon korkeimmalle sarjatasolla eli Suomen Padelliigassa SM-mitaleista lähtee kamppailemaan miehissä yhteensä 8 joukkuetta sekä naisissa yhteensä 7 joukkuetta. Sarjojen mestaruuksista tullaan käymään äärettömän kovaa taistelua miesten ja naisten Padelliigan lisäksi ykkösdivarissa, joissa kumpaisessakin pelataan tulevalla kaudella kahden tasokkaan lohkon voimin. Miesten ja naisten kakkos- ja kolmosdivareissa joukkueet lähtevät vastaavasti kamppailemaan paikastaan ylempien sarjatasojen nousukarsintoihin pääsystä. Kaikista sarjatasoista on jo ennakkoon odotettavissa varsin mielenkiintoisia ja jännittäviä, joissa mestareita ja nousukamppailuihin eteneviä joukkueita on vielä mahdoton lähteä arvuuttelemaan. 

Sarjapadelin runkosarjaa pelataan kauden aikana yhteensä neljän keskitetyn sarjaviikonlopun ajan ja kausi huipentuu 14.-15.12.2023 Jyväskylässä pelattaviin pleijari ja karsintaviikonloppuun.

Seuraa näitä kauden aikana

Pelaajaliikenne

Valtavan kasvun ja ison sarjaan osallistuvien joukkueiden määrän johdosta, myös pelaajaliikenne on kaikilla sarjatasoilla ollut suurta. ”Off-season” onkin tarjonnut  reippaasti mielenkiintoisia pelaajasiirtoja, joiden kautta sarjoihin on luvassa varmasti ennenkaikkea yllätyksellisyyttä ja tasaisia kohtaamisia. Liigajoukkueet keräävät myös tulevalla kaudella mukaan kotimaamme huippupelaajat molemmissa sarjoissaan. Tämän lisäksi kärkitason huippupelaajia pääsee näkemään tulevalla kaudella Padelliigan lisäksi myös entistä enemmän myös ykkösdivareiden joukkueissa. Ykkösdivarissa sarjakautensa aloittaa mm. A-maajoukkueiden ja seniorimaajoukkueiden nykypelaajia, entisiä Suomen mestareita sekä miesten puolella myös entisenä maailman-rankingin ykköspelaajana uransa aikana viihtynyt Guillermo Demianiuk (Open Padel, Vantaa).  Myös molempien liigatasojen joukkueissa on nähty kausien välillä reippaasti liikkuvuutta, jotka tuovat varmasti lisäväriä tulevaan kauteen. Ennakkoon ei voi olla nostamatta miesten liigan Smash Padelia, joka on saanut kiinnitettyä joukkueeseensä äärimmäisen kovia espanjalaisvahvistuksia. Heistä Guillermo Collado Losada pitää tällä hetkellä paikkaa World Padel Tourin rankingissa sijaa 152. ja Marcos Jimenez Escobar sijaa 200. Nähtäväksi jää tuoko pelaajaliikenne muutoksia varsinkin viime vuosilla nähtyihin liigajoukkueiden välisiin voimasuhteisiin. 

Kamppailu sarjapaikoista

Tulevalla kaudella mielenkiintoa tulee lisäämään kirkkaiden mitaleiden ja mestaruuksien lisäksi äärimmäisen kova taistelua sarjapaikoista. Joukkuemäärän kasvun myötä Suomen Padelliitto muodosti divarisarjat useamman lohkon sarjoiksi, joiden joukkuemääriä tullaan karsimaan ja pienentämään vuoteen 2024 mentäessä. Suora tippuminen on uhkana sarjojen häntäpäähän jäävillä joukkueilla, osassa sarjoista suoran tippumiseen tulee kokemaan useampikin joukkue. Lisäksi divareiden välissä iso määrä joukkueita tulee päättämään sarjakautensa hermoja raastavissa karsintapeleissä. 

Sarjapadelin vetovoima

Sarjapadelin suosio on kasvanut ensimmäisiä vuosinaan uskomattomalla vauhdilla. Sarjapadel kilpailumuotona ja varsinkin siihen luodut keskitetyt sarjakierrokset ovat tuoneet suomalaiseen padelkulttuuriin upeaa vetovoimaa, kasvattaneet lajin sisäistä yhteisöllisyyttä ja vankistanut joukkueidensa seurakulttuuria entisestään. Sarjapadel on tuonut halleihin mukanaan elämää ja ääntä aivan eri muodossa kuin mitä yleisten kilpailuiden padelkilpailuissa, saati muidenkaan mailapelilajien joukkuekilpailuissa on nähty. Sarjapadelkentillä tullaan tulevana kautena liikkumaan reilusti yli 1000 padel-urheilijaa, joista iso osa tulee osallistumaan samalla ensimmäistä kertaa liiton alaisiin kilpailuluokkiin. Voi hyvinkin sanoa, että sarjapadel on jo tässä muodossaan onnistunut tavoitteessaan ja mahdollistanut lajin harrastajille kilpailumuodon, jossa samaan kilpailuun voi osallistua niin kansalliset kuin maailmankin kärkipelaajiin kuuluvat urheilijat sekä täysin harrastelevat klubipelaajat. 

  

Kilpailupaikat, otteluohjelma ja joukkueet

Tulevan viikonlopun kilpailupaikat: 

Padelliiga
3.-4.12.2022

 Open Padel ry – Kaivoksela, Vantaa (M / N)

Ykkönen
3.-4.12.2022

►Padel JKL ry – PCF Aholaita, Jyväskylä (N1DA)

►Padel Or Die! ry – Seinäjoki (N1DB)

►Padel Adder ry – Keljo, Jyväskylä (M1DA)

►Smash Padel ry – Padel Rocks, Espoo (M1DB)

Kakkonen
3.-4.12.2022

►Open Padel ry – Jakomäki, Helsinki (N2DA)

►Plaza Padel Club ry – Padel & Golf Plaza, Tuusula (N2DB)

►Padel JKL ry – PCF Aholaita, Jyväskylä (N2DC)

►SaTS Padel ry – Padel Club Hanhivaara, Salo (M2DA)

► LTS Padel ry – Padel Club Finland Lappeenranta (M2DB)

►Champions Padel Pori ry – Liikuntakeskus Momentum, Pori (M2DC)

►Poropadel ry – PCF Hiukkavaara, Oulu (M2DD / N2DC)

Kolmonen
3.-4.12.2022

►Plaza Padel Club ry – Padel & Golf Plaza, Tuusula (M3DA)

►Padel JKL ry – PCF Aholaita, Jyväskylä (M3DB)

Kaikki runkosarjan kilpailupaikat ja otteluohjelman löydät TÄÄLTÄ.

Joukkueet ja joukkueiden kokoonpanot sarjatasoittain nähtävissä SARJAPADEL -sivuilta.

Otteluiden seuraaminen

Kaikilla paikkakunnalla otteluita pääsee seuraamaan veloituksetta paikanpäällä. Mikäli et pääse osallistumaan tapahtumiin livenä, onnistuu seuraaminen helposti myös netin välityksellä.

Sarjapadelin tulospalveluna toimii alkavasta kaudesta lähtien Padelution.com-alusta. Palvelusta löytyy oma sarjasivu miesten sarjoille sekä naisten sarjoille. Sivuilta pystyt seuraamaan kilpailuviikonloppuina päivittyviä sarjaotteluiden tuloksia pelipareineen sekä kauden edetessä sarjataulukkojen muotoutumista. Sivuilta löytyvät myös kaikkien joukkueiden kokoonpanot, jotka joukkueiden kapteenit/valmentaja ovat sarjaviikonloppujen osalta ja kauden edetessä nimenneet.

Miesten sarjoja pääset seuraamaan TÄÄLTÄ

Naisten sarjoja TÄÄLTÄ

Tulemme myös nostamaan kilpailupäivien aikana kilpailujärjestäjien sosiaaliseen mediaan lisäämiä kohokohtia tiiviisti Suomen Padelliiton Facebook– ja Instagram-kanavilla. 

Kilpailumuoto lyhyesti

Sarjapadelin toinen sarjakausi 2023 starttaa poikkeuksellisesti jo vuoden 2022 puolella, koska kilpailu siirtyy tulevina vuosina kalenterivuotisena järjestettäväksi kilpailusarjaksi. 

Sarjapadel toteutetaan seurojen välisenä joukkuekilpailuina. Yksi sarjaottelu sisältää kolme yksittäistä ottelua, jotka pelataan normaalilla paras kolmesta erästä kaavalla. Joukkueet nimeävät yksittäisiin otteluihin kolme eri pelaajaparia. Parit nimetään kerättyjen ranking-pisteiden mukaisesti. Kun joukkueen pelaava pari voittaa vastustajansa parin, kerää se tästä joukkueelleen yhden pisteen. Kolmen yksittäisen ottelun jälkeen sarjaottelun lopputulos määräytyy kolmen yksittäisen ottelun lopputuloksen mukaisesti. Runkosarjassa jokaisen yksittäisen ottelun voitosta saatava piste kasvattaa samalla joukkueiden runkosarjassa kerättävää pistemäärää sarjataulukossa. Play-offeissa voiton ratkaisee ottelusarjojen sisällä pelattavien yksittäisten otteluiden voittosuhde.
Yksittäiset sarjapadel-ottelut pelataan golden point-sääntöä käyttäen. Mahdollinen kolmas erä pelataan pitkänä tie breakinä (kymmeneen pisteeseen tai kahden pisteen erolla).

Sarjasääntöihin pääsee tutustumaan kokonaisuudessaan sarjapadelin sarjakirjasta, joka nähtävissä nettisivujemme sarjapadel-sivuilta ja materiaalipankimme dokumentteista.