Ulkokenttien Suomen mestaruudet ratkottiin Salossa – miehissä uudet mestarit

Maanantai 4.7.2022


Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

Padelin ulkokenttien Suomen mestaruuksista taisteltiin viime viikonloppuna 1.-3.7. Salossa osana Suomen Olympiakomitean vuoden 2022 SM-viikkoa. Aurinkoinen ja helteinen sää tarjosivat paikalle saapuneelle yleisölleen hienon mahdollisuuden seurata suomalaista huippupadelia läpi viikonlopun. Itse urheilijoille olosuhteet toivat kuitenkin hieman haastetta ja kovat turnauspäivät vaativat pelaajilta erittäin paljon, Gatoradea kului ja krampeiltakaan ei vältytty, mutta siitäkin huolimatta Salon Urheilupuistossa nähtiin äärimmäisen tiukka ja kovatasoinen turnaus.

Itse tapahtuma oli kokonaisuudessaan varsin onnistunut ja padel olikin tapahtuman yksi seuratuimmista lajeista. Kilpailutapahtumat vetivät paikan päälle hyvin yleisöä ja sunnuntain YLEn kanavilla nähtyjä miesten finaaliotteluita seurasi television välityksellä yli 119 000 katsojaa! (lukuun ei ole lisätty Areenan vastaavia), ollen näin SM-viikkojen kolmanneksi seuratuin TV:ssä näytetty yksittäinen laji avauspäivän maratonmelonnan (142 000) ja vahvin SM:n (127 000) jälkeen.

Padeltapahtuman järjestelyt ja viestintä keräsivät myös suurta kiitosta pelaajien, yleisön sekä tapahtumajärjestäjien puolelta.

Padel kiinnosti suuresti yleisöä. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

Miesten korkeimmalle korokkeelle nousivat ensikertalaiset

Miesten sarjan kärkikolmikossa nähtiin usea ensimmäisen SM-mitalin saanut urheilija aina mestareista lähtien. Miesten vuoden 2022 ulkokenttien mestareiksi nousseilla Saska Huttusella ja Pyry Hyrkkösellä oli takanaan äärimmäisen kova viikko, heidän osallistuttuaan aiemmin viikolla Tampereella järjestettyihin World Padel Tourin Exhibition turnaukseen. Kotimaan miesten kärkipelaajiksi nousseet ja Padel Tamperetta edustavat urheilijat kestivät kuitenkin ansiokkaasti kovan viikon aiheuttaman rasituksen ja nousivat ansaitusti korkeimmalle korokkeelle, varmistaen itselleen kilpauransa ensimmäiset Suomen mestaruudet padelin parikilpailuista. Helpolla mestaruus ei kuitenkaan ratkennut vaan tamperelaiset joutuivat venymään välierissä sekä finaaleissa parhaimpaansa.

Finaaliottelusta muodostuikin lopulta yksi vuoden näyttävimmistä ja viihdyttävimmistä kotimaan kentillä pelatuista otteluista. Finaalivastustajina pelanneet sisäkenttien hallitseva Suomen mestari Oskar Nurmio ja Vantaan Martinlaaksossa FPT-osakilpailun toukokuussa voittanut Axel Waris onnistuivat nappaamaan tiukan avauserän nimiinsä, mutta tamperelaiset eivät taittuneet vaan saivat pienillä taktisilla muutoksilla kaivettua lisävaihteen silmään ja veivät kaksi jälkimmäistä itselleen. Lopputulos 2-1 (5-7, 6-3, 6-4).

Voiton riemua. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

SM-pronssille nousivat niin ikään ensimmäiset SM-mitalinsa padelin parikilpailuista napanneet Julius Kaverinen ja Janne Wuorinen.

Miesten finaalin voi nähdä jälkilähetyksenä YLE Areenasta:

Kuva: YLE

Loppusijoitukset miehet 
  1. Saska Huttunen & Pyry Hyrkkönen (Padel Tampere)
  2. Axel Waris (ÅLK Padel) & Oskar Nurmio (Padel House)
  3. Janne Wuorinen (Open Padel) & Julius Kaverinen (Padel House)

Miesten mitalistit. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

Naisten mestaruudet kärkinaisille

Naisten sarjassa nähtiin myös laadukas turnaus, vaikka lopullinen osallistujamäärä jäi harmillisesti varsin pieneksi mm. useiden loukkaantumisten ja sairastelujen johdosta.

Suurempia yllätyksiä naisten sarjoissa ei myöskään nähty ja mestareiksi kruunattiin jälleen kerran naisten sarjoja viime vuosina suvereenisti hallinneet ennakkosuosikit Saana Saarteinen ja Ella Sillanpää, jotka olivat myös aiemmin viikolla ehtineet mitellä Tampereen WPT-turnauksessa kovatasoisen ottelun.

Naisten mestarit. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

Finaaliin Saarteisen ja Sillanpään vastustajaksi nousivat Minna Torkki ja Suheil Lizana, jotka ovat olleetkin tuttu näky vuoden 2022 isojen kilpailujen palkintokorokkeilla ja finaaleissa. Pari on pelannut vakuuttavaa peliä läpi kilpailukauden ja edennyt kaikissa osallistumissaan FPT- ja SM-kilpailuissaan toiseksi korkeimmalle korokkeelle. Lizana on toki ehtinyt myös juhlia Suomen mestaruutta naisten Suomen Padelliigassa ja Padel Westin naisten mestarijoukkueessa.

Aiemmissa turnauksissa finaalikaksikot kamppailut ovat olleet tiukkojakin, mutta tällä kertaa Salossa numerot olivat kuitenkin lopulta varsin selvät ja mestaruus parille Saarteinen & E. Sillanpää lopputuloksella 2-0 (6-1 ,6-0)

Naisten pronssia nappasivat naisten rankingin TOP 5:ssa majailevat Anna Wall ja Martina Minetti, ennen Salon turnauksessa upeille sijoille nousseita Padel JKL:n Petra Hyökyvaaraa ja Iida Pätystä.

Loppusijoitukset naiset

  1. Ella Sillanpää & Saana Saarteinen (Padel West)
  2. Minna Torkki (Padel House) & Suheil Lizana (Padel West)
  3. Martina Minetti & Anna Wall (Padel Tampere)

Naisten finalistit. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

SM-pronssin voittaneet Anna Wall ja Martina Minetti. Kuva: Erkka Lehtonen / Open Padel

Naisten finaalin voi nähdä jälkilähetyksenä YLE Areenasta:

Kuva: YLE

Suomen Padelliitto haluaa kiittää suuresti kilpailujärjestäjänä toiminutta Open Padelia upeista järjestelyistä viikonlopun ja kevään aikana. Lisäksi suuri kiitos kaikille mukana olleille urheilijoille, tuomari Ari Nyyssöselle, yleisölle, yhteistyökumppaneille, Salon kaupungille sekä SM-viikkojen taustaorganisaatiolle erinomaisista ja onnistuneista kisoista!

SM-turnauksen kaaviot ja lopputulokset nähtävissä: TULOKSET – UlkoSM Salo