Suomen Padelliiton liittohallituksen kuukausitiedote – Toukokuu 2022

Maanantai 2.5.2022

Tervehdys Suomen koko padelperheelle!

Suomen Padelliitto toimittaa hallituksen kokousten jälkeen ”Padelliiton kuukausikirjeen”, joka julkaistaan liiton omissa viestintäkanavissa sekä lähetetään sähköpostitse jäsenseuroihin. Tiedotteeseen kootaan ajankohtaisia asioita liiton toimintaan liittyen. Seurojen toivotaan jakavan tiedote edelleen omille jäsenilleen. Tällä tavoin liiton toimintaa saadaan näkyvämmäksi näiltäkin osin.

JÄSENSEURAT

Tällä hetkellä Suomen Padelliittoon kuuluu 67 padelseuraa. Suomen Padelliiton jäsenseurat: https://padel.fi/suomenpadelliitto/#jasenseurat

 

KEVÄTKOKOUS 2022

Suomen Padelliiton kevätkokous järjestetään pe 20.5.2022. Kokouspaikka ilmoitetaan myöhemmin. Kokoukseen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Varsinainen kokous alkaa klo 17. Kokouksen jälkeen järjestetään seurawebinaari, jossa käsitellään liiton ajankohtaisia asioita. Webinaarin tarkempaa sisältöä on koottu tämän kk-kirjeen seuratoiminta osioon.

 

SUOMEN PADELLIITON KILPAILUKAUSI 2022

Vuoden 2022 kilpailukausi on hyvässä vauhdissa. Tällä hetkellä liiton kilpailukalenterissa on vuodelle yhteensä 105 kilpailua eripuolilla Suomea.

Kansallisia kilpailuja järjestetään viikoittain eri puolilla Suomessa. CUPRA FPT -kiertuetta on .-15.matkattu kolmen osakilpailun verran. Jäljellä on seitsemän tour-viikonloppua – huipennuksena joulukuun Masters -turnaus. Seuraavaksi CUPRA Finnish Padel Tour rantautuu Vantaalle Open Padel Martinlaaksoon 13.-15.5.2022.

SARJAPADEL

Sarjapadelissa vuoden alusta aloitti liigan ja 1-divisioonan lisäksi miesten 2-divisioona. Sarjapadelin kuluvaa kautta on jäljellä yksi keskitetty sarjakierros 21.-22.5.2022 ennen Espoon Padel Housessa järjestettäviä play off- ja karsintapelejä 28.-29.5.2022.

Mahdollisten liigakarsintaottelujen peliparit varmistuvat vasta pleijariviikonlopun aikana ja karsinnat järjestetään mikäli alemman tason nousukarsija on ns. liigakelpoinen.

Padelliiton kilpailutoimikunta ja hallitus ovat linjanneet ettei Suomen Padelliigaan voi osallistua kahta joukkuetta samasta seurasta.

Toukokuun otteluohjelma ja kilpailupaikat vielä muistutuksena nähtävissä TÄÄLTÄ.

Kilpailukauden 2023 sarjamuotoja tullaan tarkentamaan kuluvan kauden päätyttyä ja uusien seurojen ilmoittautuminen pyritään käynnistämään jo ennen heinäkuun lomajaksoja.

Tiedossa kuitenkin jo on, että jatkossa sarjapadelkaudet tullaan yhdistämään muuhun kilpailukauteen niin, että sarjakausi on kalenterivuosi. Vuoden 2023 sarjapadelkausi tullaan kuitenkin aloittamaan alustavien suunnitelmien mukaan liukuvasti jo loppuvuonna 2022.

KILPAILUKALENTERI

Vuoden 2022 kilpailukalenteri on julkaistu liiton kotisivuilla: https://padel.fi/kilpailutoiminta/#kilpailukalenteri. Sieltä löytyvät myös uudistetut kilpailusarjat, rankingpisteet sekä päivitetyt kilpailumääräykset. Pelaajia ja kilpailunjärjestäjiä kehotetaan tutustumaan voimassa oleviin kilpailumääräyksiin.

Niitä seuroja, jotka järjestävät liiton kilpailuja vuonna 2022 pyydetään lisäämään heille myönnetyt vuoden 2022 kilpailut RankedIniin. Näin saadaan koko vuoden kilpailukalenteri suoraan RankedInin kautta.

RANKEDIN

Kilpailujärjestäjien toimintaa helpottaaksemme toivomme kaikkia Padelliiton alaisiin kilpailuihin osallistuvia pelaajia kirjaamaan edustusseuransa Rankedin-järjestelmään. Seuraedustuksen pääsee ilmoittamaan kirjautumalla Rankediniin ja sieltä kohdasta Settings -> Home Club -> Edit

Tämä jouduttaa varsinkin ME- ja ND-luokissa järjestäjien suorittamaa seuran tarkistamista pelaajilta, jotka ovat osallistuneet kauden aikana kahteen tai useampaan kilpailutapahtumaan.

KOULUTUKSIA

PADELOHJAAJAKOULUTUS

Padelohjaajakoulutuksia on järjestetty kuluvan vuoden aikana jo useita. Tällä hetkellä Suomessa toimiikin jo yli 200 liiton koulutuksen käynyttä padelohjaajaa. Padelohjaajakoulutuksia järjestetään edelleen tarpeen mukaan.

SEURAAVAT VARMISTUNEET PADELOHJAAJAKOULUTUKSET

La 28.5. ROVANIEMI Rovaniemen Mailapelikeskus (tilaa)

La 3.9. JYVÄSKYLÄ Padel Adder (tilaa)

La 5.11. VARKAUS Padel Zone (tilaa)

Mikäli seuranne on kiinnostunut järjestämään padelohjaajakoulutuksen, laittakaa viestiä Riinalle (riina.raskunen@padel.fi). Koulutus on yksipäiväinen (8h). Mukaan mahtuu 10-15 osallistujaa. Koulutukseen tulee varata 2 kenttää (3, jos osallistujia yli 12). käytännön harjoitteluun sekä jonkinlainen ”kokoustila” teoriaosuuteen. Tiedustelut Riinalta oheiseen sähköpostiin tai puhelimitse 0413149610.

SEURAVALMENTAJAKOULUTUS

Liiton II-tason valmentajakoulutuksen ensimmäinen Seuravalmentajakoulutus järjestettiin helmi-maaliskuussa Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 16 opiskelijan voimin. Toinen koulutus on käynnissä parhaillaan Turussa. Turun kurssilla on 22 osallistujaa. Seuravalmentakoulutuksia järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2022. Tarkempia tietoja julkaistaan lähempänä liiton kotisivuilla.

KILPAILUNJOHTAJAKOULUTUS

Kilpailunjohtajakoulutuksia on järjestetty jo muutamia. Jatkossa liiton alaisten kilpailujen järjestämiseen vaaditaan kilpailunjohtajalta suoritettu kilpailunjohtajakoulutus. Koulutuksen tarkoituksena on, että liiton kilpailuissa kilpailuilmoitukset, ilmoittautumiset, kaaviot, arvonnat, kilpailutapahtumat ja raportointi sujuisivat kaikissa kilpailuissa oikein, sujuvasti ja laadukkaasti.

Kaikista koulutuksista löytyy lisätietoja liiton kotisivuilta: https://padel.fi/seuroille/.

Ilmoittautuminen koulutuksiin liiton kotisivuilta: https://padel.fi/seuroille/

SEURATOIMINTA

TÄHTISEURATOIMINTA

Padelliitto valmistelee Tähtiseura -ohjelman käynnistämistä. Ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhteinen seuratoiminnan laatuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää seuratoimintaa ja sen laaatua. Ohjelma tarjoaa seuroille työkaluja ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviointiin sekä helppokäyttöisen, oman verkkopalvelun Suomisportissa.

Tähtiseura -ohjelma on kaikille avoin, ja seura voi ottaa sen käyttöönsä vaikkei tavoitteena olisikaan Tähtimerkki. Ko. merkki on toiminnan tunnus, jonka seura voi saavuttaa, kun se on kehittynyt tasolle, jolla ohjelmassa määritellyt kriteerit toteutuvat.

Käynnistysvaiheessa laaditaan liiton omat laatukriteerit yhdessä OK:n edustajien kanssa/avulla sekä verkostoidutaan alueiden seurakehittäjien kanssa, jotka toimivat myöhemmin mm. auditoijina.

Liitto hakee henkilöä tai henkilöitä Tähtiseura -ohjelman käynnistysvaiheeseen.

Liitto hakee myös toimintansa kehittämisestä kiinnostuneita seuroja Tähtiseura -ohjelman pilottiseuroiksi.

Kyselyt ja ilmoittautumiset Visa Korhoselle. visa.korhonen@padel.fi tai puh. 041 314 2510

LIIKUNNAN JA URHEILUN ALUETOIMISTOT

Suomessa on 15 liikunnan ja urheilun aluejärjestöä, joista kuka tahansa saa ammattilaisten apua kaikilla toiminnan osa-alueilla, kuten esim. taloushallinnon asiat (verotus, taloushallinto, seura työnantajana jne.), nuorten, aikuisten, seniori-ikäisten toiminnan tarjonta, perusvalmennuskoulutus (fysiikka jne.)

Seuran ei tarvitse olla aluejärjestön jäsen saadakseen palveluja, joista osa on maksullisia, mutta jäsenille maksulliset palvelut ovat edullisempia. Jäsenmaksut näihin järjestöihin ovat erittäin pienet.

Ottakaa yhteyttä alueenne liikunnan ja urheilun aluejärjestöön ja hyödyntäkää ammattilaisia. Lisää tarjonnasta ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://www.liikunnanaluejarjestot.fi/seuratoiminta/

OLYMPIAKOMITEAN SEURAILLAT

Olympiakomitea ja liikunnan aluejärjestöt järjestävät alueilla seuroille yhteisiä keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuksia aiheina ajankohtaiset seura-asiat. Tapahtumat ovat käynnistyneet huhtikuussa, mutta toukokuussa on vielä useita tilaisuuksia, joten tutustukaa keskustelun aiheisiin tässä osoitteessa: https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/tahtiseura-ohjelma/tilaisuudet/seuraillat/

PADELLIITON SEURAWEBINAARI

Liiton oma, noin tunnin mittainen seurawebinaari järjestetään perjantaina 20.5.2022 noin klo 18.00 kevätkokouksen päätyttyä. Aiheina ”Suomisport seuran työkaluna”, Padel JKL, joka on käyttänyt Suomisportia vuoden, kertoo kokemuksistaan. Toisena aiheena ”Liikunnan ja urheilun aluejärjestöt” urheiluseurojen tukena, alueen/alueiden seurakehittäjät kertovat järjestöjen toiminnasta ja tarjonnasta.

SEURATUKI 2022

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 4 615 200 euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään erityisesti matalan harrastuskynnyksen toimintaa lapsille ja nuorille. Lisäksi hallitusohjelmassa on osoitettu seuratukeen vuosittaista lisämäärärahaa kohdennettuna vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastuksen tukemiseksi. Valtionavustusta seuratoimintansa kehittämiseen vuodelle 2022 jaettiin yhteensä kuudelle Padelliiton jäsenseuralle.

Lue lisää: https://padel.fi/2022/04/20/seuratuki-2022/

PADEL MUKANA VALMENTAA KUIN NAINEN – HANKKEESSA

Suomen Valmentajien johtamaa Valmentaa kuin nainen mailapeleissä -hanketta toteutetaan vuosina 2022-2023. Hankkeessa hyödynnetään edellisten hankelajien kanssa hyväksi todettuja valmennuksen tasa-arvotyön edistämisen toimenpiteitä. Valmentaa kuin nainen -hanketta on toteutettu aikaisemmin palloilulajien kanssa (syksy 2018 – 2019) ja kamppailulajien ja painonnoston kanssa (2020-2021). Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mailapeleissä 2022-2023

Suomen Valmentajien johtamaa Valmentaa kuin nainen -hanketta on toteutettu menestyksekkäästi vuosina 2013-2019 joukkuepalloilulajien ja 2020-2021 kamppailulajien kanssa. Nyt valmennuksen tasa-arvon kehittämistä jatketaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella mailapelien kanssa vuosina 2022-2023. 

Mailapelien hankkeeseen yhdessä Suomen Valmentajien kanssa sitoutuneet lajiliitot ovat Suomen Padelliitto, Suomen Pöytätennisliitto, Suomen Sulkapalloliitto, Suomen Squashliitto ja Suomen Tennisliitto. Lajiliittojen lisäksi hankkeen taustayhteisöjä ovat Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea. 

Hankkeen päätavoite on lisätä naisvalmentajien kokonaismäärää, ja erityisesti huippuvalmentajien määrää, sekä tukea ja luoda tukiverkostoa jo toiminnassa mukana oleville naisvalmentajille.  

Päätavoitteeseen pyritään kahden näkökulman kautta.  

  1. Kannustetaan naisia lisäämään osaamistaan kansallisten ja kansainvälisten koulutuksien kautta joko valmentajina tai valmentajakouluttajina. 
  2. Tuetaan naisvalmentajien kiinnittymistä seuratoimintaan ja tasa-arvon edistymistä seuraympäristöissä. 

Yksi hankkeen pääpainopiste on kouluttaa ja tukea naisia huippuvalmentajina ja valmentajakouluttajina. Nykyisiä naisohjaajia ja -valmentajia kannustetaan osallistumaan 2. ja 3. tason valmentajakoulutuksiin ja kansainvälisiin koulutuksiin. Lajiliittojen omien koulutusten lisäksi hankkeessa hyödynnetään Suomen Valmentajien Urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutusta. Sen avulla tuetaan siirtymistä urheilijasta valmentajaksi sekä kannustetaan jatkokoulutuksiin ja vaativampiin valmennustehtäviin. 

Hankkeen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta paikallistasolla lisätään seurailtojen myötä. Nykyisten naisvalmentajien osaamista, jaksamista ja lajin parissa pysymistä tuetaan mentoroinnin keinoin. Uutena toimenpiteenä perustetaan mailapelien lajiasiantuntijaverkosto, jossa hankelajien tunnetuimmat naisvalmentajat kutsutaan tukemaan hanketoimien suunnittelussa ja toimimaan esikuvina hankkeen toimenpiteissä.

Kaikille aiheesta kiinnostuneiden jo aktiivisille naisvalmentajille sekä valmentamisesta kiinnostuneille naispadelisteille ollaan käynnistämässä hankkeen mentorointiryhmiä. Mentorointiryhmät järjestetään kuluvan vuoden aikana Helsingissä ja Tampereella. Ilmoittautuminen mentorointitapahtumiin on jo käynnistynyt.

Ohjeet ilmoittautumisiin, aikataulut ja muut lisätiedot pääsette lukemaan TÄÄLTÄ

Lisätietoja antaa tarvittaessa myös VKN-hanketyöntekijä Sanna Erdogan sanna.erdogan@suomenvalmentajat.fi / puh. 041 505 8209  

 

JUNIORITOIMINTA

Suomen Padelliitto järjesti maaliskuussa junioritapahtuman yhdessä Viron padelliiton kanssa. Tapahtumassa luotiin kontakteja pelattiin pelejä. Yhteistyötä tullaan jatkamaan tulevaisuudessa. Liiton junioritoiminnan tavoitteena on koota junioreista maajoukkue, joka edustaisi Suomen kansainvälisissä arvoturnauksissa. Liiton junioritoiminnasta vastaavat juniorimaajoukkueiden valmentajat Timo Hartikainen ja David Lozano.

Timo ja David järjestivät maaliskuussa myös juniorivalmentajakoulutuksessa, jossa keskityttiin leiritapahtuman järjestämiseen. Liiton juniorivalmentajakoulutusta tullaan jatkamaan ja kehittämään edelleen. Tulevista koulutuksista ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin.

MAAJOUKKUEET

Suomen Padelliiton hallitus nimesi Janne Jukaraisen työstämään liiton maajoukkueiden toimintamallia. Tavoitteena on luoda maajoukkueille kokonaisvaltainen toimintamalli toimihenkilö- ja pelaajavalintoja myöten.

EETTINEN TOIMIKUNTA

Suomen Padelliitto on nimennyt liiton eettiseen toimikuntaan Erja Sarasteen, Martti Luoman sekä Teemu Niirasen. Toimikunta suunnittelee ja rakentaa toiminnalleen mallin, jonka tarkoituksena on käsitellä mm. liiton toiminnassa tapahtuvia mahdollisia sääntörikkomuksia ja epäasiallista käyttäytymistä koskevia.


Padelintäyteistä loppukevättä toivotellen

Suomen Padelliitto