Seniorit menestyivät maailmalla – Suomalaisia ennätysmäärä mukana World Padel Tourin karsinnoissa

Mennyt viikko oli Suomalaiselle padelille jälleen historiallinen ja jännitystä riitti monella rintamalla.

Seniori maajoukkueet kilpailivat Portugalin Vilamourassa Euroopan Padelliitto FEPAn järjestämissä senioreiden Euroopan mestaruuskisoissa, neljä Suomalaista karsi paikastaan World Padel Tourin Malmön osakilpailuun, Helsingissä ja Tampereella pelattiin kansallisia kisoja ja Nokian Padel 247:n Invitational -turnaus vei padelin Iltalehden IL-TV:seen.

EM-kilpailut

FEPA:n senioreiden Euroopan mestaruuskilpailut pelattiin Portugalin Algarvessa. Vilamouran kauniissa rantakaupungissa 1.-6.11. pelattuun turnaukseen osallistui yhteensä 10 maata ympäri Euroopan. EM-mestaruuksia tavoiteltiin yleisen luokan parikilpailussa sekä joukkuekilpailussa.

Suomen molemmat seniori padelmaajoukkueet aloittivat turnauksen alkulohkoissaan hienosti. Naiset aloittivat turnauksen heti suurella yllätyksellä ja nappasivat huikeilla otteillaan erittäin kovan päänahan rankingin kärjessä olevasta  ja turnauksen yhdestä ennakkosuosikista Espanjan Baskimaasta. Yhteistulos naisille 2-1.

Miehet taas haastoivat heti kärkimaihin kuuluvan Portugalin, mutta joutuivat lopulta taipumaan ratkaisevassa viidennessä pelissä isäntämaalle erin 2-3.

Torstain alkulohkojen päätöskamppailut olivat suomalaisjuhlaa, kun ensin seniorinaiset varmistivat lohkovoiton sekä suoran paikan mitalipeleihin voitolla Saksaa vastaan yhteistuloksella 3-0.

Samanaikaisesti pelanneet miehet taistelivat omassa ottelussaan jatkopaikasta Tanskaa vastaan ja veivät sarjan kolme ensimmäistä peliä tyylipuhtaasti 3-0. Tämä riitti varmistamaan jatkopaikan, eikä kahta jälkimmäistä peliä miesten ei tarvinnut pelata. Yhteistulos Suomelle 3-2. Näin miehet varmistivat hieman pidemmän valmistautumisen samana iltana pelattavaan yläkaavion otteluunsa.

Illan puolivälierätaistossa miehiä vastaan asettui Saksa. Suomen päätös jättää väliin tarpeettomat Tanska-sarjan pelit osoittautuivat hyväksi taktisesti vedoksi ja miehet pääsivät lähtemään tähän sarjaan tuoreemmilla jaloilla. Saksa oli pelannut aamupelissään Ruotsia vastaan täydet viisi peliä. Suomalaiset jatkoivatkin hyvällä effortilla päivää ja kaatoivat Saksan upeasti suoraan 5-0, varmistaen myös oman paikkansa mitalipeleihin.


Jos torstai oli suomalaisen padelin arvokisahistorian yksi merkittävimmistä kohokohdista, molempien joukkueiden välieriin pääsyn johdosta, oli perjantain pelipäivä vuorostaan hieman synkempi.

Naisten joukkuekilpailussa, ehkä jopa pienoista ennakkosuosikin viittaa kantanut Suomi kohtasi C-lohkossa toiseksi sijoittuneen Tanskan. Suomen ensimmäisenä parina pelanneet Kati Ranta ja Mari-Liis Parmas takoivat palloa tiukasti kentän pintaan ja ansaitsivat ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan erin 2-0 (6-2, 6-0). Tanska ei antanut kuitenkaan periksi. Jyllantilaiset käänsivätkin tiukan kakkosottelun nimiinsä 1-2 (2-6, 7-5, 5-6) ja ratkaisivat Skandinavian taiston kolmannessa pelissä itselleen pistein 0-2 (3-6, 1-6). Yhteistulos punaisille 1-2.

Miehet lähtivät puolestaan haastamaan välieräottelussa kärkisijoitetun Baskimaan. Baskit pelasivat ennakkosuosikin lailla ja kairasivat kaksi ensimmäistä peliä itselleen, molemmat erin 2-0. Kolmannessa parissa vuorossa olivat +45 -luokka ja Suomelta häkissä Ville-Viekko Hynninen ja Janne Holli. Miehet lähtivät sisukkaasti haastamaan vastustajansa, eivätkä antaneet periksi ja onnistuivatkin viemään tiukan thrillerin Suomelle erin 2-1 (6-4, 4-6, 7[4]-6).

Neljännessä pelissä Suomen kohtalona oli kuitenkin taipua. Baskien +40 pari oli erittäin taitava, eivätkä he antaneet miehille enää saumoja yllätykseen. Tilanne pelin jälkeen ratkaisevasti Baskeille 1-3 ja miesten kohtalona myös pronssimittelö. Yhteistulos 2-3.

Synkähköä perjantaita täydensi aamulla pelatut parikilpailujen välierät, joissa matka tyssäsi kaikilta vielä mukana olleilta pareilta. Välieriin eteni suomalaisista  naisista Kati Ranta ja Marsa Laukkoski ja miehistä Olli Marjamäki ja Ville-Veikko Hynninen sekä Mikko Hermans ja Julius Lehmuskallio.

Lauantain alkuiltaan sijoittuneisiin molempien sarjojen pronssiotteluihin lähdettiin mielenkiintoisista asetelmista ja panoksia riitti, olihan tavoitteena padelin ensimmäiset suomalaiset arvokisamitalit. Naisilla vastassa kova isäntämaa Portugali ja miehillä rakas länsinaapuri Ruotsi. Valitettavasti molemmissa luokissa mitalit jäivät vielä odottamaan parempia päiviä, kun Suomen joukkueet joutuivat lopulta taipumaan neljänsille sijoille. Naiset lopputuloksin 2-3 ja miehet 0-5.

Vaikka turnauksen päätös oli seniori maajoukkueille karvas, oli mennyt arvoturnaus kuitenkin Suomelle erittäin onnistunut ja kauttaaltaan menestys. Samalla se jatkoi Suomen padelmaajoukkueiden uskomattoman hienoa arvokisaputkea, joka käynnistyi jo oikeastaan Juhannuksen aikoihin pelatuista FIP:n EM-kisoista ja jonka kruunasi Bilbaon FEPA:n EM-kisoissa miesten saavuttama upea neljäs sija.

Portugalissa Suomen joukkueet esittivät huikeita otteita kisojen kovimpia joukkueita vastaan ja parikilpailuissakin tulokset olivat aivan mahtavia. Parikilpailuissa suomen parit nappasivat voittoja erittäin kovista pareista, joihin lukeutuvat mukaan mm. useampi kärkimaa Portugalin edustaja. Samalla seniorijoukkue osoitti Suomen kuuluvan myös vanhemmissakin ikäryhmissä aivan Euroopan kärkikastiin.

Suomi on jo nyt todella kova padelmaa ja teemme paljon oikeita asioita padelin kehittämiseksi täällä Suomessa. Työ sen kuin jatkuu ja jatkossa kaikki maat ottavat Suomen aina tosissaan on sitten kyse miesten ja naisten yleisistä luokista tai vanhemmista ikäluokista”, kertaa miesten pelaaja-valmentaja Mikko Hermans mennyttä turnausta.

Naisten päävalmentajana toiminut David Lozano oli turnauksen jälkeen kiitollinen sekä onnellinen sekä samoilla linjoilla Hermansin kanssa.

Olipa reissu! Ennen matkaa en osannut kuvitella, kuinka hieno matka on tulossa. Neljäs sija Suomeen senioreiden EM-kisoissa, niin naisissa kuin miehissäkin. Tuloksellisesti voidaan olla tyytyväisiä, vaikka olisihan se ollut kiva olla mitaleilla asti. Tällä kertaa mitalikolmikko oli vielä molemmissa sarjoissa hieman parempia, mutta positiivinen saa olla tulokseen ja myös matseihin kärkimaita vastaan”.

Ehkä tuloksellisesti ylpein hetki valmentajana minulle oli voitto ykkössijoitetusta Baskien joukkueesta. Muutenkin hienoja suorituksia kaikilta maajoukkueen naisilta. Saa olla ylpeä joukkueesta. Joukkuehenki oli koko kisojen ajan aivan mahtava ja kaikki kannustivat hienosti toisiaan”, Lozano jatkaa.

NAISTEN SENIORIMAAJOUKKUE Portugalissa

Marsa Laukkoski, Anne Matilainen, Kati Ranta, Mari-Liis Parmas, Jennina Viikari, Maarit Luoma, Monika Nousmaa ja Kassu Saarinen.

Valmentaja David Lozano


MIESTEN SENIORIMAAJOUKKUE

Kaj Swangljung, Timo Koskivuori, Kimmo Kurko, Mikko Hermans, Julius Lehmuskallio, Olli Marjamäki, Ville-Veikko Hynninen, Kalle Väinölä, Janne Holli, Markus Männistö, Ville Pajakkala, Ilkka af Ursin, Aleksi Muotka, Janne Vilhunen, Tapio Totro, Veli-Pekka Männistö, Harri Ahtee, Janne Lappalainen, Teuvo Saarentola ja Tuomas Kivistö.

Kilpailujen tuloksia pääsee tarkastelemaan tarkemmin täältä:

Joukkuekisat

Parikilpailut


WORLD PADEL TOUR ARECO MALMÖ OPEN

Myös sunnuntai 6.11. oli suomalaiselle padelille merkittävä päivä kun World Padel Tourin Malmön esikarsinnat käynnistyivät. Karsintojen mielenkiintoa nosti erityisesti se, että suomalaisia pelaajia oli mukana yhteensä neljä. Tätä ennen WPT karsintoihin oli suomalaisista osallistunut ainoastaan Max Sjövall, kahdesti aiemmin vuoden 2021 aikana. Myös tällä kertaa Sjövall oli mukana ja tällä kertaa hänen parina pelasi Janne Wuorinen. Lisäksi mukaan saatiin villillä kortilla hallitsevat Suomen mestarit Henrik Sillanpää ja Tuomas Manner.

Pelillinen taso on näissä kesteissä maailman parasta ja suomalaiset olivat heti ensi kierroksesta lähtien kovan haasteen edessä.

Sillanpää ja Manner kohtasivat Pre Qualyn 1. kierroksella espanjalaisen Arnau Riba Corbellan ja norjalaisen Fredrik Askin, joka on jo suomalaiselle lajiväelle tullut tutuksi Sjövallin peliparina kuluvan vuoden WPT Valladolid Mastersin karsinnoista. Tiukka taisto kääntyi lopulta vastustajille tuloksella 0-2 (6-7, 6-7), mikä tarkoitti ”Nappi Pohjaan”-kollektiiville turnauksen päätöstä.

Sjövall ja Wuorinen aloitti vuorollaan ensimmäisen kierroksen vahvasti ja kaatoivat hyvällä pelillä Brittipari Sandy ”Mr. Padel School” Farquharssonin ja Nikhil Mohindran 2-1 (6-2, 4-6, 6-4).

Toisella kierroksella Sjövallia ja Wuorista vastaan asettui italialaiset Simone Cremona ja Marco Cassetta. Italialaiset tulivat kovaa päälle heti avauserässä, ja suomalaiset saivat napattua ainoastaan yhden breikin. Toisessa suomalaiset lähtivät laittamaan kaiken peliin ja haastamaan vastustajia kovemmilla riskeillä, mutta tällä kertaa se myös kasvatti virheitä ja toisen erän jälkeen lopputulos italialaisille 0-2 (3-6, 1-6).

World Padel Tourin Malmön ohjelma etenee kolmen esikarsintakierroksen jälkeen varsinaille karsintakierroksille. Kolmen karsintakierroksen jälkeen neljä parasta karsijaa etenee turnauksen pääkaavioon, jossa mukana miehissä 24 ja naisissa 23 rankingin parasta maailman huippuparia. Pääkaavion pelit pyörähtävät käyntiin keskiviikkona 10.11. ja turnaus huipentuu viikonlopun loppupeleihin. Turnausta voi seurat Viasatin ja Viaplayn välityksellä perjantaista sunnuntaihin.

KANSALLISET KILPAILUT

Lauantaina pelattiin myös kotimaan kamaralla, kun Helsingissä miteltiin Smashin Arena Centerissä sekä Tampereella Padel Westin Raholan padel klubilla Kansallisten kilpailujen merkeissä. Molemmissa tapahtumissa olivat mukana luokat MC, NC, MD ja ND.

Tapahtumat keräsivät mukaan yhteensä 130 padelistia.

Voittajat sarjoittain:

Smash

MC: Tero Korhonen & Lauri Jaakkola

NC: Sofia Tapola & Jenni Wuolle

MD: Mikael Toivonen & Oliver Lindell

ND: Minnamaria Miller & Ekaterina Verho


Padel West

MC: Leevi Leivo & Antti Räsänen

NC: Eveliina Salonen & Meeri Pirinen

MD: Ari Ruoholahti & Mikko Palo

ND: Maija Katila & Annukka Angeria


PADEL 247 INVITATIONAL

Viime viikolla nähtiin myös uudenlaista padelkilpailumallia, kun Nokian uudella Padel 247:n padelhallilla pelattiin Invitational nimeä tunteva kutsuturnaus. Pelattu turnaus on aktiivisten nokialaisten ja FinPadelin suunnittelema tapahtumasarja, joka kerää suomen kärkipelaajia tapahtuma viikonloppuihin, jotka huipentuvat joulukuun päätösturnaukseen.

Tarkemman raportin ja lopputulokset nähtävillä Iltalehden sivuilta.

Ottelutallenteita pystyy katsomaan vielä jälkilähetyksinä FinPadelin YouTubesta.


Vuosi 2021 jatkuu tästäkin eteenpäin padelin täyteisissä merkeissä. Padelliiton alaisa kisoja ja tapahtumia on vielä paljon jäljellä ja seuraavat jo tulevana viikonloppuna 13.-14.11. Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa, joissa pelataan kansallisia kilpailuja. Marraskuun huipentaa Finnish Padel Tourin Kempeleen osakilpailu 26.-28.11. Kyseessä on samalla FPT:n vuoden 2021 päätösturnaus, koska  joulukuulle suunniteltu kiertueen päätöstapahtuma jouduttiin perumaan Seinäjoen uuden hallirakennuksen viivästymisestä johtuen. Kempeleen FPT:lle mukaan voi ilmoittautua ensi tiistaihin 16.11. mennessä.