Padel sopii miltei jokaiselle

Padelin suomalaistähti Max Sjövall kannustaa jokaista kokeilemaan tehokasta ja sosiaalista pallopeliä.

Padel kasvattaa vauhdilla suosiotaan niin Suomessa kuin maailmalla. Lajin tunnetuin suomalaispelaaja Max Sjövall tähtää padelin kansainväliselle huipulle. Hän on voittanut lajin suomenmestaruuden peräti kahdeksan kertaa ja on tällä hetkellä maailmanlistalla sijalla 225.

”Voitin kesällä Saksassa ensimmäisen ison kansainvälisen turnaukseni. Hieno hetki oli myös otteluvoitto World Padel Tourin ensimmäisellä kierroksella kesäkuussa Marbellassa.”

Padel on helppo aloittaa

Sjövall on seurannut pelaajana ja Espoon Padel Housen osaomistajana lajin suosion kasvua läheltä.

”Uskon lajin suosion perustuvan siihen, että padel on vauhdikas ja sosiaalinen peli. Esimerkiksi Espanjassa ja Argentiinassa padel on toiseksi suosituin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen,” Sjövall kertoo.

Lajin aloittaminen on helppoa, koska varusteiksi riittävät sisäpelikengät ja urheilullinen vaatetus. Mailat saa miltei aina lainattua pelivuorovarausta tehdessä.

”Padel sopii kaikenikäisille ja olen huomannut, että suurin osa sitä kokeilevista myös innostuu lajista. Padel Housessa on jäseniä 6-vuotiaista eläkeläisiin.”

Suomen Padelliiton mukaan kenttiä on tällä hetkellä Suomessa noin 550 ja harrastajia reilu 45 000. Tuhannen kentän raja menee todennäköisesti rikki vuoden 2023 aikana.

”Meneillään on padelin läpimurtovuosi ja viime vuosina harrastajamäärät ovat vähintään tuplaantuneet.”

Oikea tekniikka auttaa menestymään

Padelia pelataan aina nelinpelinä. Se muistuttaa jonkin verran tennistä, mutta on Sjövallin mukaan tätä taktisempi laji.

”Padel on vauhdikas ja fyysinen laji ja siinä kehittyäkseen on oltava hyvässä kunnossa. Jokaisen pelaajan on tärkeä muistaa verrytellä kunnolla ennen varsinaisen pelaamisen aloittamista”, Sjövall muistuttaa.

Hän kannustaa harrastusta aloittavaa osallistumaan padelkurssille, jossa oppii heti oikean lyöntitekniikan.

”Padelissa ei pärjää kovin pallonlyöjä, vaan pelaaja, jolla on oikea tekniikka ja fiksuin lyönti.”

Vaikka kukaan ei toivo havereita, liikuntaa harrastaessa on tärkeä huolehtia aina myös ajantasaisesta vakuutusturvasta.

”Suomen Padelliitto, Pohjola Vakuutus ja Pohjola Sairaala tekevät yhteistyötä tarjoamalla padelin harrastajille sporttiturva-vakuutuksen ja sujuvan hoitopolun, jos jotakin sattuu”, toteaa urheilupäällikkö Tero Sinisalo Pohjola Sairaalasta.

Kohti 200 parhaan pelaajan listaa

Max Sjövall tutustui padeliin seitsemän vuotta sitten ja pelasi ensimmäiset vuodet harrastuksenomaisesti. Entinen tenniksen junioreiden suomenmestari havaitsi kuitenkin nopeasti, että pystyy hyödyntämään padelissa samoja vahvuuksiaan kuin tenniksessä ja huomasi pärjäävänsä kilpailuissa.

”Nykyään treenaan pääasiassa ulkomailla, sillä lajissa kehittyy parhaiten pelaamalla itseään parempia vastaan. Vakituista paria minulle ei ole, vaan pelaan eri kilpailuissa eri parin kanssa.”

Ensi kauden tavoite Sjövalilla on päästä maailmanlistan 200 parhaan pelaajan joukkoon. Se edellyttää onnistumisia kansainvälisissä kilpailuissa.

”Tunnen olevani unelma-ammatissani ja iloitsen, että voin padelissa yhdistää harrastukseni ja työni.”

– Kokeile lajia rohkeasti, vaikka se ei olisi ennestään tuttu. Alkuun pääsee sopimalla uuden harrastuksen kokeilemisesta kolmen kaverin kanssa ja varaamalla padelkentän.

– Muista lämmitellä hyvin ennen pelaamisen aloittamista.

– Tekniikan oppii parhaiten varaamalla yksityistunnin tai osallistumalla padelkurssille.

– Muista, että padelissa ei pärjää pelkällä voimalla, vaan erilaisia lyöntejä vaihtelemalla. Kyseessä on taktinen laji, jossa hyvästä pallosilmästä on hyötyä.

Max Sjövallin vinkit aloittevalle padelin pelaajalle

Juttu julkaistu alunperin Suomen Padelliiton yhteistyökumppani Pohjola Sairaalan Pinnalla-sivuilla.

Teksti: Tiina Laaninen
Kuva: Jonas T.