Ulkokenttien SM-mitalistit vuonna 2021 selvillä – valta vaihtui Suomalaisessa padelissa

Padelin ulkokenttien SM-kilpailut pelattiin menneenä viikonloppuna 13.-15.8.2021 Vantaan Rajatorpassa ja Kaivokselassa. Turnauksesta muodostui varsin viihdyttävä tapahtuma, jossa ei jännityksestä ollut puutetta, eikä yllätyksiltäkään vältytty. Kilpailuihin osallistui viikonlopun aikana yhteensä 126 pelaajaa. Miesten sarjoihin 45 paria ja naisten sarjoihin 18 paria.

Perjantai 13.8.

Turnaus alkoi perjantaina miesten karsintasarjan otteluilla Open Padel Rajatorpassa. Osa miesten karsintaotteluista oli ehditty jo pelata, kun kova ukkoskuuro ajautui kenttien päälle ja kilpailut jouduttiin pikaisesti siirtämään Padel Vantaan Kaivokselan keskukseen ja sisätiloihin. Ulkokentille pystyttiin vielä illalla palaamaan kenttien kuivumisen jälkeen, mutta viikonlopun turnaus jouduttiin lopulta vetämään läpi miltei kokonaisuudessaan sisätiloisssa.

Perjantaina pelattu miesten alkukarsinta keräsi eniten pelaajia, kuin koskaan aiemmin Suomalaisessa padelhistoriassa. Karsinnan kautta paikkaansa pääkaavioon haki yhteensä 22 paria. Lopulta karsintaottelunsa voittaneena pääsarjaan eteni seuraavat parit miehissä Julius KaverinenTimo Sirola, Tuomas NiskakangasEero Lehtinen, Karri KangasniemiJuha Järvenpää, John ButterfieldAntti Perho, Valtteri NurminenJanne Huopio, Santtu LeskinenNoah Johansen, Antti AhoTero Vuorinen, Hermanni TiainenJussi Tiainen, Otto MeskanenJoel Popov, Roope ForsmanErik Hakkarainen ja Kim GrennerNiko Neuvonen. Miesten karsintakierroksen tulokset.

Naisten osalta SM-turnaus käynnistyi myös perjantaina karsintojen kautta. Naisissa karsinnan kautta pääsarjaan pyrki yhteensä kuusi paria, kahdesta eri lohkosta. Formaatissa lohkoihin arvotut kolme paria kohtasivat kaikki toisensa ja lopulta lohkon kaksi parasta paria tulisi pääsemään mukaan pääsarjan kierroksille:

Naisten karsintalohkon otteluista pääkaavioon etenivät A-lohkosta Venla AnderssonMatilda Vainio ja Kati KulmalaMarianne Holopainen. B-lohkosta jatkoon parit Anna WallMartina Minetti ja Ninni HietaniemiAnnika Sillanpää.

Annika Sillanpää

Anna Wall-Martina Minetti

Perjantai illasta käynnistyi myös miesten pääsarjan ensimmäinen kierros. Osa miesten ensimmäisen kierroksen peleistä ehdittiinkin pelaamaan loppuun sisällä ja loput Rajatorpan ulkokentillä, jotka olivat ehtineet jo kuivua päivän ukkoskuuroilta. Miesten ensimmäisen kierroksen peleissä oli tarjolla upeita palloralleja, hienoa taistelua sekä rauhallista kokemuksen tuomaa fiksua palloilua. Illan yhdessä jännittävimmässä ottelussa PadelParkin Santtu Leskinen, parinsa Noah Johansenin kanssa kamppailivat tiukan taiston turnauksen ykkössijoitettua paria Tapanainen-Sjövall vastaan. Nuoret tennistaustaiset taiturit pelasivat hienon ottelun, mutta taipuivat lopulta kokeneille padelmestareille erin 0-2 (6-7, 4-6)

Noah Johansen

Juuso Tapanainen

Miesten toiselle kierroksella jatkoivat parit: Juuso TapanainenMax Sjövall, Valtteri Nurminen-Janne Huopio, Markus MännistöKaj Swanljung, Janne HolliTimo Koskivuori, Roope KailaheimoMikko Hermans, Antti SaariAnton Savolainen, Otto Meskanen-Joel Popov, Ville-Veikko HynninenJoni Luolamaa, Janne WuorinenVille Tuomi, Julius Kaverinen-Timo Sirola, Mikko RouvalaEelis Pärssinen, Saska HuttunenEero Myllymäki, Kalle VäinöläVeli-Pekka Männistö, Tony TörnqvistJesse Liljegren, Roope Forsman-Erik Hakkarainen ja Henrik SillanpääTuomas Manner. Hävinneet parit suuntasivat kamppailemaan sijoitusotteluissa sijoista 17-32.

Lauantai 14.8.

Viikonlopun sateisen sään jatkuessa jo lauantai-aamuna oli selvää, että turnauksen kaksi viimeistä kilpailupäivää pelattaisiin sisätiloissa Kaivokselassa. SM-kisat jatkuivatkin heti rytinällä varhain lauantai-aamusta klo 9.00, kun toinen kilpailupäivä käynnistyi naisten pääsarjan kamppailuilla. Miesten pääsarjan toinen kierros käynnistyi vuorostaan klo 11.00.

Naisten pääsarjan ensimmäiseltä kierrokselta puolivälieriin jatkoivat parit: Ella SillanpääSaana Saarteinen, Jennina Viikari Katri Aalto-Setälä, Venla Andersson-Matilda Vainio, Suheil LizanaMinna Torkki, Anna Wall-Martina Minetti, Emmi MannerJulia Rissanen, Monika NousmaaTiina Mustonen ja Marsa LaukkoskiKati Ranta.

Miesten pääsarjan toisen kierroksen kamppailut tarjosivat upeita hetkiä ja todella viihdyttäviä jännitysnäytelmiä. Lauantaipäivän ehkä jännittävin ottelu nähtiin heti aamupäivästä, kun turkulaiset Ville-Veikko Hynninen ja Joni Luolamaa kohtasivat Padel Tampereen parin Otto Meskanen-Joel Popov. Nuoret tamperelaiset olivat ennen turnausta sijoittamattomia pelaajia, eikä kummallakaan ollut aiemmin ranking-pisteitä. Pari oli kuitenkin päässyt näyttämään padeltaitojaan jo pari viikkoa aiemmin pelatuissa seurajoukkueiden SM-kilpailuissa Espoossa, jossa Padel Tampere haastoi kunniakkaasti finaalissa lopulta mestaruuden pienimmällä mahdollisella erolla voittaneen Padel Housen kovan ryhmän. Vaikka nuorien pelaajien taso olikin tiedossa ja he onnistuivat upeasti haastamaan Suomen virallisessa rankingissa kärkikymmenikön tienoilla majailevat turkulaiset. Ottelu venyi tasatilanteessa 1-1 kolmanteen erään, jossa lopulta turkulaisten vankemman pelikokemuksen myötä peli kääntyi Hynninen-Luolamaalle erin 2-1 (6-7, 6-3, 6-4).

Otto Meskanen
Luolamaa-Hynninen & Meskanen-Popov
Joni Luolamaa

Miesten toinen kierros oli pelin laadultaan ja kauttaaltaan erittäin tasokas. Kierrokselta jatkoon ja miesten kahdeksan parhaan joukkoon jatkoivat parit: Juuso Tapanainen-Max Sjövall, Janne Holli- Timo Koskivuori, Roope Kailaheimo-Mikko Hermans, Ville-Veikko Hynninen-Joni Luolamaa, Janne Wuorinen-Ville Tuomi, Saska Huttunen-Eero Myllymäki, Kalle Väinölä-Veli-Pekka Männistö ja Henrik Sillanpää-Tuomas Manner.

Lauantai-iltapäivällä pelatuissa naisten puolivälieräotteluissa kamppailtiin kiivaasti paikoista välieriin, mutta lopulta turnauksen neljä parasta naisparia erottuivat joukosta selvästi. Sunnuntain välieristä tulisi muodostumaan varsin mielenkiintoiset, kun pareissa vastakkain asettuvat Suomen naismaajoukkueessakin rutinoituneita pelaajaajia sekä nuoria tulevaisuuden tähtiä. Sunnuntain ensimmäisessä välierissa kohtaisivat Ella Sillanpää-Saana Saarteinen vs. Suheil Lizana-Minna Torkki. Kaikki tämän välierän pelaajista olivat edustamassa Suomen naismaajoukkuetta Marbellan EM-kisoissa. Molemmat pareista olivat myös pelanneet vahvan ja varman turnauksen, ilman suuria pistemenetyksiä.

Kati Ranta
Tiina Nykänen

Toisessa välierässä Kati Ranta-Marsa Laukkoski tulisivat saamaan vastaansa nuoret tamperelaiset ja turnauksen karsintalohkosta aloittaneet Anna Wallin ja Martina Minettin. Tässä välierässä vastakkain olivatkin kokemus vs. nuoruus. Padel Housen kokenut ja yhdessä maajoukkueessa ja eri arvokilpailuissa pelannut pari Ranta-Laukkoski, tuntevat toisensa ja toistensa pelityylit, kuin omat taskunsa. Seniorimaajoukkueeseenkin nimetty pari pelaa varmaa padelia, eivätkä tee peleissä suurempia virheitä. Vastassa nuori ja hyvin liikkuva Padel Tampereen pari. Tässä välieräpelissa jännitettäväksi jäi, pystyisikö keväällä naismaajoukkueen leirilläkin mukana ollut ja vankan racketlontaustainen Wall, parinsa tennistaustaisenMinettin kanssa pitämään liikettä yllä ja kaivamaan taskustaan jotain uutta ja yllättäjää, jolla saisi hämmennettyä kokeneempia vastustajia.

Lauantai-iltana pelatuissa miesten puolivälierissä nähtiin tiukkoja vääntöä, mutta lopulta kaikki neljästä ottelusta päättyivät voittajilleen suoraan kahdessa erässä. Sunnuntain ja finaalipäivän lähtökohdat olivat myös miesten sarjassa varsin mielenkiintoiset ja tunnelma oli jo illalla erittäin odottava.

Jo lauantaina oli varmaa, että sunnuntain finaalissa kohtaisivat myös nuoruus ja kokemus. Miesten ensimmäisessä välieräparissa Max Sjövall-Juuso Tapanainen kohtaisivat Mikko Hermansin ja Roope Kailaheimon ja luvassa oli kokeneitten padelmestareiden kohtaaminen. Padel Housen pari Sjövall-Tapanainen on viime vuosina hallinnut Suomen padelkenttiä suvereenisti ja tämän vuotisissa kisoissakin edennyt koneen lailla eteenpäin kaaviossa. Sjövall oli kesän aikana menestynyt hienosti myös eurokentillä, joista taskussa on myös yksi turnausvoitto. Nyt vastaan asettuu pitkän linjan padelisti ja Suomen padelhistoriassa eniten yleisen luokan SM-mitaleita (14) kahminut Padel Or Die:n Hermans. Hermansin parina SM-turnauksessa pelannut vankan tennistaustan omaava ja viimeksi seurajoukkueiden SM-kisoissa Padel Westiä edustanut Kailaheimo. Myös Hermans-Kailaheimo olivat pelannut turnauksessa vahvasti ja edennyt koviakin vastustajia vastaan suvereenisti jatkoon. Sunnuntain pelissä vahvoilla tulisi olemaan pari, joka palautuu yön aikana paremmin pitkän turnauksen rasituksista.

Max Sjövall
Hermans-Kailaheimo

Miesten toisessa välierässä nähtäisiinkin Tampereen paikallistaisto, kun Padel Tamperetta edustava Saska Huttunen, parinsa Eero Myllymäki (Padel House) kohtaavat Padel Westin parin Henrik Sillanpää-Tuomas Manner. Tässä ottelussa kohtaavat suomalaisen padelin tulevaisuuden tähdet ja jo nyt maajoukkueen runkopelaajiin kuuluvat pelaajat, jotka nuoruuden innolla ja kovilla iskulyönneillään olivat edenneet turnauksessa helposti neljän parhaan joukkoon. Kaikki välierän pelaajista on ottanut upean harppauksen eteenpäin lajissa viime vuoden aikana ja kehittyneet hurjaa tahtia. Huttunen, Sillanpää ja Manner olivat pelanneet upeasti myös maajoukkueessa Marbellan EM-kisoissa, joten vastustajat olivat toisilleen erittäin tuttuja. Sillanpää oli ennen Padel Westin perustamista edustanut pitkään myös Padel Tamperetta ja usein harjoitellut Huttusen kanssa. Mielenkiintoa tässä ottelussa herätti se, että Huttunen pelasi turnauksessa ilman vakipariaan Pyry Hyrkköstä, joka joutui valitettavasti vetäytymään turnauksesta juuri ennen kilpailujen alkua loukkaantumisen johdosta. Huttusen pari Myllymäki oli paikannut kuitenkin Hyrkköstä hienosti turnauksessa. Sillanpää-Manner vastaavasti ovat ehtineet pelata jo pitkään yhdessä.

Saska Huttunen
Tuomas Manner

Sunnuntai 15.8.

Padelin SM-kilpailut tarjosivat päätöspäivänään Suomen kansalle ja lajiyhteisölleen todellakin SM-kilpailujen arvoisen jännitysnäytelmän ja jopa dramaattisenkin loppuhuipennuksen. Päivän aikana koettiin viime hetkiinsä asti sellaista urheiluviihdettä, jota lajissa ei ole varmasti ennen nähty.

SM-kilpailujen finaalipäivä käynnistyi Vantaalla naisten välierä kamppailuilla. Naisten turnauksen ykkössijoitettu pari E. Sillanpää-Saarteinen jatkoivat kovia otteitaan ja saivat hyvällä verkkopelillään ja tarkoilla sijoituksilla pakotettua vastustajansa Lizana-Torkin liikkumaan ympäri kenttää ja näin tekemään enemmän virheitä. Padel Westin naiset finaaleihin erin 2-0 (6-2, 6-2).

Saana Saarteinen
Minna Torkki

Aamun toisessa välierästä muodostui todellinen jännitysnäytelmä ja padelklassikko. Kokeneet Padel Housen Laukkoski-Ranta veivät tiukan ensimmäisen erän nimiinsä pistein 6-4. Tästä nuoret ja sijoittamattomat Padel Tampereen naiset Wall-Minetti, eivät kuitenkaan hämmentyneet, vaan jatkoivat nuoruuden innolla ja hienoilla otteilla naismaajoukkueen runkopelaajien haastamista. Toinen erä tamperelaisille 3-6. Kolmannen erän alkuun molemmat parit tulivat peliin vahvasti ja pitivät hyvin omia syöttövuorojaan. Erä etenikin tasatahtiin tilanteeseen 4-4. Tässä vaiheessa Wall-Minetti mursivat vastustajan syötön ja pääsivät syöttämään ottelun voitosta. Kokeneet Ranta-Laukkoski onnistui selvittämään kolme ottelupalloa, mutta mahtavan turnauksen pelanneet nuoret onnistuivat lopulta ratkaisemaan ottelun ja kaatamaan naisten kakkossijoitetut. Turnauksen yhden kovimman yllätyksen myötä finaaliin tästä parista jatkoivat Wall-Minetti erin 2-1 (4-6, 6-3, 6-4)

Laukkoski

Aamupäivällä pelatuissa miesten välierissä nähtiin tosiaan suomalaisen padelhistorian menestyneimpiä pelaajia ja lajin tulevaisuuden tähtinimiä. Peleissä oli mukana paljon tunnetta ja kovaa intensiteettiä. Ensimmäisessä välierässä vastakkain asettuivat miesten turnauksen ykkössijoitetut Max Sjövall-Juuso Tapanainen, vastaassaan kokenut Mikko Hermans ja Roope Kailaheimo. Marbellan EM-kisoissa asti pienistä vaivoista kärsineen Sjövallin otteissa ei pitkän turnauksen aiheuttama rasitus suuremmin näkynyt ja hän jatkoikin parinsa Tapanaisen kanssa eilisestä asti nähtyjä vakuuttavia otteita. Kokenut Hermans ja Kailaheimo saivat pientä otetta vielä ottelusta toisessa erässä ja pystyi paremmin haastamaan Padel Housea edustavat vastustajiaan. Ottelu kuitenkin puhtaasti parille Sjövall-Tapanaiselle erin 2-0 (6-1, 6-3).

Kailaheimo

Toisessa välierässä kohdanneet miesten kakkossijoitetut Henrik Sillanpää-Tuomas Manner jatkoivat myös viikonloppuna nähtyjä vakuuttavia otteitaan ja saivat käännettyä voiton itselleen kovilla iskulyönneillä ja viekkailla lentolyönneillään. Ilman vakipariaan Hyrkköstä pelannut Saska Huttunen ei päässyt ottelussa oikein missään välissä hyödyntämään omaa bravuuriaan kovaa iskulyöntiä, koska vastustajat pakottivat pelin kovalla tahdilla Hyrkköstä tuuranneen Myllymäen kulmiin. Finaaliin kahdessa erässä Sillanpää-Manner 2-0 (6-4,6-4).

Eero Myllymäki
Henrik Sillanpää

Naisten finaalissa turnauksen suuret yllättäjät Padel Tampereen Anna Wall ja Martina Minetti lähtivät finaaliin iloisella ja ennakkoluulottomalla asenteella kohtaamaan tämän hetken padelin suomalaista naisten kärkiparia. Padel Westin Ella Sillanpää ja Saana Saarteinen jatkoivat kuitenkin jo läpi turnauksen nähtyjä hienoja otteitaan, eivätkä turnauksen ennakkosuosikit antaneet enää nuorille mahdollisuuksia isompaan yllätykseen. Westin naisten takuu varma verkkopelaaminen, yhteispeli ja fiksut ratkaisut takasivat naisille turnausvoiton ja parin ensimmäisen Suomen mestaruuden yleisissä sarjoissa. Näin parin kahden viikon takainen seurajoukkueiden SM-kisoista alkanut kultaputki sai jatkoa.

Ottelu ja Suomen mestaruus lopulta Sillanpäälle ja Saarteiselle erin 2-0 (6-1, 6-2).

Ella Sillanpää
Suomen Mestarit

Naisten sarjan pronssiottelussa kohtasivat kokeneet maajoukkuenaiset Kati Ranta-Marsa Laukkoski vs. Suheil Lizana-Minna Torkki. Miltei 3-tuntiseksi maraton otteluksi muodostunut peli eteni tasaisissa merkeissä aina kolmanteen erään, jossa lopulta Lizana-Torkki käänsi taiston lopulta edukseen ja varmistivat itselleen pronssia yhteistuloksella 2-1 (5-7, 7-5, 6-4).

Suheil Lizana

Vuoden 2021 padelin SM-kilpailut huipuntuivat sunnuntai-iltapäivästä käynnistyneeseen miesten finaaliin. Miesten mestaruuskamppailu tarjosi Suomen parasta padelia ja vastakkain olivat turnauksen ykkös- ja kakkossijoitetut parit. Toisella puolella verkkoa pitkään padelkenttiä suvereenisti hallinneet Max Sjövall-Juuso Tapanainen ja toisessa nurkkauksessa viime vuosina äärettömän kehitysharppauksen ottaneet Henrik Sillanpää-Tuomas Manner. Loppuottelu venyi tasatahtia täyteen kolmeen erään ja lopulta kaikissa kolmessa erässä tasatilanteissa 6-6, aina tie-breakeihin asti.

Ensimmäisen erän tie-breakit meni Sillanpää-Mantereelle 10-8. Toisessa erässä kokeneille Sjövall-Tapanaiselle pistein 7-4. Kolmannen erän alkuvaiheilla näytti jo, että ottelu alkaa kääntyä jälleen vanhoille mestareille. Housen parin johtaessa erää 4-2, Sjövall haki uskomattomasti ulos kentältä lentäneen pallon ja takaisin kentälleen juostessaan kurotti seuraavaan. Ilmeisesti tässä tilanteessa hän loukkasi itsensä. Tilanteen jälkeen mies taisteli leijonan lailla ja pelasi Tapanaisen kanssa taktisesti äärimmäisen fiksua peliä. Vamma kuitenkin vaikutti ja vastustajat pääsivät mukaan peliin. Monen käänteen kautta peli venyi jälleen 6-6 tilanteessa tie-breakeihin. Tässä kohtaa puolitehoilla pelanneet Sjövall-Tapanainen eivät voineet enää mitään ja tie-breakit lopulta selvästi Sillanpää-Mantereelle 7-2. Tasaisen pelin kulminaatiopisteeksi muodostui Sillanpää-Manner parin selvittämät kaksi ottelupalloa tappiolla ollessaan tilanteessa 5-6. Lopputuloksena valta lajissa vaihtui ja uudet mestarit on kruunattiin. Sillanpää-Manner pelasi hienoa padelia läpi rankan viikonlopun ja osoittivat, että tulevat olemaan tulevaisuudessa lajin kansallista kärkeä parille ensimmäinen SM-kulta yleisestä sarjasta ja Mantereelle jo toinen kulta kahteen viikkoon. Edellisen hän saavutti seurajoukkueiden SM-kisoissa Padel Housen joukkueessa.

Henrik Sillanpää
Suomen mestarit
Tuomas Manner

Pronssia miesten sarjassa Saska Huttuselle ja Eero Myllymäelle, jotka voittivat päätösottelussaan parin Mikko Hermans -Roope Kailaheimo erin 2-0 (6-3, 6-4)

Padelin SM-mitalistit 2021

Miesten mitalistit:

Kultaa Henrik Sillanpää & Tuomas Manner (keskellä)

Hopeaa Max Sjövall & Juuso Tapanainen (vasemmalla)

Pronssia Saska Huttunen & Eero Myllymäki (oikealla)

Naisten mitalistit:

Kultaa Ella Sillanpää & Saana Saarteinen (keskellä)

Hopeaa Anna Wall & Martina Minetti (vasemmalla)

Pronssia Minna Torkki & Suheil Lizana (oikealla)

Loppukaneettina hienosti sujuneesta turnauksesta täytyy mainita suomalaisen padelin ja pelaajien kehitys. Suomalaisen padelin taso paranee jatkuvasti ja on varmasti tällä hetkellä kovempi ja laajempi kuin koskaan aiemmin suomalaisessa padelhistoriassa. Viime vuosien aikana saavutettu suuri harrastajamäärien kasvu, parantuneet harjoitusolosuhteet, urheilijoiden kovempi harjoittelu sekä kasvava valmennustarjonta tukevat tätä kehitystä. Uusia kovia pelaajia kasvaa koko ajan ja tulevaisuuden tähtiä voi nousta kärkikahinoihin sukupuolesta riippumatta ns. ihan puskista lähivuosien aikana. Viime viikonlopun turnaus on tästä mainio osoitus.

SM-kilpailujen loppusijoitukset ja -tulokset voi nähdä kokonaisuudessaan Rankedinin kautta: https://rankedin.com/en/tournament/5539/ulkokenttien-sm-kilpailut-finnish-padel-tour-7-13-15-8-2021-avoin/results

Turnauksen huipentaneen finaalipäivän välierät ja finaalit on nähtävissä FinPadelin Studion YouTube-kanavilta: https://youtu.be/tgRtge6zBjY

Ottelustriimin toteutti kunniakkaasti FinPadel.

Kaikki julkaisussa käytetyt kuvat otti Jonas Tana /FotoJonas