Kansainvälisiä tuomari sertifikaatteja Suomeen

Euroopan Padelliitto FEPA on myöntänyt kansainvälisen Padeltuomari diplomin espoolaiselle Anne Kokolle ja jyväskyläläiselle Ari Nyyssöselle.

Tuomarisertifikaattien myötä heistä tulee historian ensimmäiset suomalaisedustajat FEPA:n kansainvälisessä tuomariverkostossa. Aiemmin kansainvälisiä tuomariopintoja on hyväksytysti suorittanut Piukku Kopiloff (Kansainvälinen Padelliitto FIP sertifikaatti vuonna 2016).

Vuoden 2021 ensimmäinen FEPA taso 1-erotuomarikurssi toteutettiin helmikuun lopussa tiiviinä pakettina, sisältäen yhteensä 22 h opintoja sekä 3 h lopputentin.

Poikkeuksellisesti etäkoulutuksena videopalvelu Zoomin välityksellä toteutetulle kurssille osallistui yhteensä 17 osallistujaa ympäri Eurooppaa

Hyväksytyn suorituksen johdosta tuoreilla diplomin haltijoilla on tulevaisuudessa mahdollisuus olla tuomitsemassa kansainvälisissä padelin arvoturnauksissa.

Vaikka tiivis kurssiviikonloppu olikin varsin kova rutistus, tunnelma kurssille oli innostavaa. Myös järjestelyt sekä kouluttaja keräsi suuresti kiitosta, kertoo Ari Nyyssönen:

-FEPA:n tuomarikoulutus oli kestoltaan kaksi ja puoli päivää. Tilanteesta johtuen kurssi suoritettiin netissä, joka loi oman haasteensa. Intensiivistä opiskelua FEPA:n säännöistä ja erityyppisten turnauskaavioiden luomisesta, Portuligalilaisen Raquel Mascarenhasin johdolla. Mentorimme oli hyvin valmistautunut ja vei koulutusta erinomaisesti eteenpäin, tunnistaen oppijoiden haasteet. Kurssin lopussa suoritimme kokeet sekä säännöistä, että myös erilaisien turnauskaavioiden tekemisestä FEPA:n sääntöjä noudattaen.

Kansainvälinen osallistuja joukko loi kurssille erittäin mukavan tunnelma, jonka saattoi aistia myös netin välityksellä.

Koulutus tarjosi erittäin paljon uutta tietoa sekä osoitti myös tärkeitä havaintoja tulevaisuutta ajatellen lajin eteen tehtävässä työssä, jatkaa Anne Kokko

-Paljon opittiin ja havaittiin myös asioita, missä meillä työnsarkaa, onhan padel kuitenkin vielä hyvin nuori laji meillä Suomessa. Mutta samassa veneessä ollaan monen muun maan kanssa ja toisaalta meillä on kyllä suurin osa asioista hyvällä mallilla. Ja mahtava buumi ja pelaajamäärä jo olemassa.


Kansainvälisen toiminnan lisäksi Kokko ja Nyyssönen aloittavat yhdessä Suomen Padelliiton kanssa kehittämään suomalaista tuomaritoimintaa ja tämän koulutuspolkua. Tuomarijärjestelmän rakentaminen on keskeisessä osassa liiton kilpailutoiminnan kehittämiseen liittyvissä toimissa jo kuluvan alkuvuoden aikana. Samalla yksi tärkeimmistä edellytyksistä mahdollisten kansainvälisten kilpailutapahtumien järjestämiselle tulevaisuudessa kotimaassamme.

Aika kehitystyölle on erittäin otollinen, koska vallitseva koronatilanne on siirtänyt merkittävästi liiton omia suunniteltuja kilpailutapahtumia ja näiden käynnistämistä alkuvuoden osalta.

Suomalaisen tuomaritoiminnan kehittäminen tulee sisältämään mm.:

  • tuomarijärjestelmän rakentamisen
  • tuomarikoulutuksen aloittamisen
  • tuomaritasojen rakentamisen
  • yleisen sääntötuntemuksen lisäämisen
  • tuomaroinnin aloittamisen (FPT, SM-kisat, kansalliset kilpailut)
  • kilpailutoiminnan ohjeistukset (päivitetyt kilpailumääräykset)
  • tuomaritoiminnasta tiedottamisen
  • kenttien rakennustöiden konsultointi säännöt huomioon ottaen

ANNE KOKKO, Espoo

Liiketoiminnan kehityspäällikkö

Diplomi-insinööri

Aktiivista padel harrastusta 4 vuotta

Kotiseura Padel Club Finland

Aiempaa tuomaritaustaa lentopallosta sekä golfista

Muut harrastukset: Golf, jossa kilpaillut aktiivisesti vuodesta 2000. Edustanut Suomen seniori maajoukkuetta ja toiminut kapteenina seniorinaisten EM-kisoissa.

ARI NYYSSÖNEN, Jyväskylä

Yritysmyyjä, Valmennuspäällikkö

Aktiivista padel harrastusta 5 vuotta

Kotiseura Padel JKL

Aiempaa tuomaritaustaa useissa palloilulajeissa

Muut harrastukset: tennis ja pöytätennis

Koulutettu padelohjaaja, Suomen Padelliitto